zondag 2 juni 2013

voortschrijdend inzicht

België mogen we niet onderschatten. Anders dan wij hebben ze een kardinaal die wel wat ziet in het homohuwelijk. Als we er maar een andere naam voor vinden.

Het is een interessant stapje verder. Als ik hem goed begrijp snapt Danneels helemaal dat mensen van hetzelfde geslacht van elkaar kunnen houden en gunt hij ze ook dat ze die liefde kunnen bezegelen met een trouwceremonie en officiële registratie. Nog een keer goed slikken en de kardinaal geeft ook het monopolie op het woord huwelijk op.

Tegen katholieke gelovigenknevelaars hebben we wat, sinds we in de Italiaanse kerk die we aan het bezichtigen waren een jongeman het biechthokje zagen uitwankelen. Geen absolutie gekregen, zijn gejammer ging door merg en been. Goeie akoestiek hielp bij het doorklinken van het verdriet. Dat was veertig jaar geleden, we horen het nog. Het was vast niet de diefstal van een appeltje, waar de jongen voor was gekomen, maar iets véél ergers. We dachten wel te weten wat. Hup Danneels, schiet eens op met dat voortschrijdend inzicht. En neem vooral kardinaal Eijk gerust mee op weg..

En dan lieten de Belgen zaterdag ook nog zien dat de tabaksindustrie het inzakken van de markt bij ons compenseert in Indonesië. Heel jonge kinderen (twee jaar en al de sigaar) zitten er al massaal aan de peuk, die ook nog eens vele malen meer teer bevat. In de fabriek is kinderarbeid verboden, maar  bij het oogsten zijn de schoolkinderen volop betrokken. Ook zonder te roken dringt de nicotine de kinderlijfjes binnen.

Het heeft lang geduurd voor we hier wilden inzien hoe schadelijk roken voor ons is. En voor we er echt wat tegen durfden te doen. Ook de Russen zijn nu pas zover. Het zal dus nog wel even duren voor tot ons is doorgedrongen dat het echt erg is dat bijna veertig procent van onze kinderen gehoorschade oploopt door te harde muziek. De volumeknop begrenzen is juist schadelijk voor onze al zo zwakke economie, in casu voor de omzet van de disco-industrie en de horeca. Dat beweren ze althans onder luidkeels protest tegen mogelijke ingrepen. Het is net of ik de sigarettenfabrikanten hoor, die het krijgen van longkanker bagatelliseerden. En zeg nou zelf, die gezellig bonkende auto's vol lawaai, die je van de sokken rijden, die zouden we toch ook voor geen goud willen missen? Doof worden, dat zien we dan wel weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten