maandag 10 juni 2013

volks tuinieren


Lege bedrijfsgebouwen en geen graan of melk. Een sombere toekomst wacht ons. De  Knorriekrant meldde het al, onze babyvoeding wordt door de Chinezen opgekocht. Nu horen we dat de prijs van de melk voor de boeren prettig omhoog gaat omdat ook in Afrika de vraag naar zuivel de pan uit rijst. Graan en vlees gaan eveneens duurder worden.

Jammer genoeg zijn onze boeren in het verleden te hebzuchtig geweest. Goede gronden dachten ze te hebben, om hun grond goed te verkopen. Amsterdam zette zijn kaarten op vervanging van akkers en weilanden door havens. De oude haventerreinen konden zo worden volgebouwd met huizen. In die huizen meer inwoners, die vanzelfsprekend af en toe weg willen en vakantie nodig hebben. Daarom werd de Haarlemmermeer luchthaventerrein.

We hebben die boeren ook nog wijsgemaakt dat hun werk geen toekomst had. Zo komt het, dat we te weinig boerengrond over hebben om aan de vraag naar producten te voldoen nu die huizen erbij gekomen zijn, en, erger nog, de vraag wereldwijd blijkt te groeien. De rijkdom die we dachten te hebben opgebouwd valt in het niet bij de koopkracht die in de nieuwe economieën opkomt.
Daar gaat onze eigen toekomst. Wat zijn we kortzichtig geweest.

Wilt u toch nog overleven? Neem het lot in eigen hand. Een geit en kip in de eigen achtertuin, we adviseren het u ten sterkste. Wel eerst even die doodsaaie tuintegels er weer uithalen. Scheelt ook voor de waterberging. En de Rijn is al zo vol. Lopen die volks tuintjes anders weer onder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten