dinsdag 18 juni 2013

complot

En als het dan echt Jimmy Hoffa blijkt te zijn, naar wiens resten vandaag gegraven wordt?
Er zijn toch echt wel minder hete dagen verstreken sinds hij in 1975 verdween. Over vier dagen is de zomer weer over, dus waarom niet even gewacht?

Zo'n haast heeft het allemaal niet meer. Hele generaties zijn geboren, die helemaal niet eens weten dat hij een vakbondsleider met maffiose kantjes was, en dat de broertjes Kennedy, de een president, de ander minister van justitie, hem achter de tralies wilden. In 1963 werd de een, in 1968 de ander doodgeschoten. Over het waarom circuleren vele theorieën, ook van maffiose aard. Een halve eeuw geleden, mensen, en nog steeds niet opgehelderd! Hoffa zat voor omkoping een paar jaar gevangen, en werd in 1971 onder president Nixon vervroegd vrijgelaten. Toen hij 69 had kunnen zijn, zeven jaar na zijn verdwijning, werd hij officieel dood verklaard.

Ook het vinden van Hoffa gaat daar niets aan veranderen.  Spreken zal hij niet meer, en een verhelderend briefje zal er ook niet bij liggen. Het past natuurlijk wel in de Amerikaanse Hollywoodcultuur, de "real story" die hij zelf al aan het schrijven was krijgt er weer een hoofdstukje bij. De film was er al en zal de verwachte afloop krijgen.

Complotten, wie is er niet dol op. Het kan je zomaar overkomen, zelfs op een zondag. Op zo'n juist niet zo doordeweekse dag wandelde ik in het Sonsbeekpark. Met hartverwarmend veel mensen waren we afgekomen op het thema Escher. De graficus bleek als jonge jongen in Arnhem gewoond te hebben. Hij zou dus vast ook wel inspiratie in het park kunnen hebben opgedaan. Die boom daar, een sequoia, dat is toch de perfecte fractal? En daar, de Steile Trap, toch ideaal voor het bedenken van het wentelteefje?

Ja hallo, dat viel inhoudelijk wel een beetje tegen. Een van de deelneemsters begon toen maar spontaan over een ander ook heus wel interessant onderwerp tegen me aan te praten. Echt zo'n dag om het eens te hebben over het instorten van de twintowers. Geen zuivere koffie, als ik het haar vroeg. Daar moest toch meer aan de hand zijn  geweest dan twee vliegtuigen alleen. Haar bron van inspiratie was me overduidelijk. Er staan twee werkelijk afschuwelijk horizonvervuilende kantoorpanden ook nog eens blauwig en groenig Arnhems stadssilhouet te verpesten, dat is zeker waar. Heet was het die dag niet eens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten