vrijdag 28 juni 2013

uit zending

De komst van de televisie was een uitvinding van Satan. Hoe waar dat ook moge zijn, zelfs voor de meest orthodoxe christenen was de zelfopgelegde opgave niet te mogen kijken geen haalbare kaart. Eerst verborgen zij hun oog op de wereld nog schijnheilig achter harmonicadeurtjes of een rolluik. Toen ze de schaamte voorbij waren en uit de kast kwamen, wilden ze meteen ook een eigen omroep.

Voor deze categorie was de NCRV te lichtzinnig, en dus kwam er een Evangelische Omroep. Nieuwste vernieuwing is dat die zich zelf niet meer e-OO noemt, zoals in het begin, maar tegenwoordig EE-o. Spreek het maar eens hardop uit: evangelische Omroep is nu dus evangElische omroep geworden. De modernisering is werkelijk niet te stuiten.

Dus hadden we er een omroep bijgekregen die natuurfilms van de BBC aankocht, maar ze pas uitzond als alle verwijzingen naar de evolutie eruit gehaald waren. De EO-jongerendagen werden juist ongecensureerd en integraal op de buis geslingerd. Maar ook in de programmering gaan ze met hun tijd mee. Zo hebben ze zich gisteravond in het zenduurtje waarin zoals al gemeld de meeste leden toch al slapen, maar eens gewaagd aan een soort van baanbrekend onderwerp: de niet meer gelovige dominee.

Eigenlijk heb ik het donkerbruin vermoeden dat die nooit zou zijn uitgenodigd, ware het niet dat hij flink bijklust voor het koningshuis. Catechisatie, huwelijken, doopplechtigheden, uitvaarten, altijd wel een hoogtijdag waarbij wat herderlijke ondersteuning van pas komt en Carel ter Linden dus wordt opgeroepen. Maar Knevel en Van den Brink zaten behoorlijk in hun maag. met de man en zijn boodschap, neergelegd in het net verschenen boekje  "Wat doe ik hier in godsnaam". De auteur  heeft zijn twijfels over god als persoonlijke god, de wederopstanding van Jezus en het bestaan van een hiernamaals. Kan er wel een god bestaan met zoveel wreedheid in de natuur? Leuke thema's voor een praatprogramma, zou je denken, maar daar dachten de presentatoren zichtbaar anders over.

Tot hun opgeluchte schrik ontdekten ze dat het al laat was, en dat de andere onderwerpen een beetje veel van de beschikbare tijd hadden opgeslokt. Of dominee het daarom een beetje kort kon houden? Maar dominee wilde dat niet, die had er behoefte aan een betoog met nuances te houden. Hij werd geattaqueerd en geïnterrumpeerd en toen dat niet hielp weer razendsnel afgevoerd, KB wilden alleen nog weten wat hun gasten "morgen" gingen doen. Ik weet wel wat Knevel  "gisteren" gedaan heeft. Ook getwijfeld. Dat de schepping toch eigenlijk wel meer dan zeven dagen moet hebben geduurd.

De toenmalige programmadirecteur van de EO wist niet hoe snel hij terug moest komen op zijn vernieuwende inzichten. Bang voor ledenverlies. Door dergelijke hypocrisie komt het dat de mazelen weer eens uitbreken in de Biblebelt. Die gelooft nog steeds heilig dat inentingen een uitvinding van de duivel zijn, en niet het levensreddende werk van god. Wie zorgt hier eens voor verlichting? Ook in eigen land valt nog veel zegenrijk zendingswerk te verrichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten