zondag 16 juni 2013

geld weggegooid

Noorwegen heeft het licht gezien. Niet de dienstplicht afschaffen, welnee. De Noren gaan emanciperen. Ook meisjes moeten onder de wapenen. Dat zal de vijand leren!

Bij ons bestond de dienstplicht sinds 1810, met dank aan Napoleon die toen over ons ging. Je moest hopen rijk te zijn, zodat je de daadwerkelijke toetreding tot zijn leger kon afkopen. Altijd nog beter dan met bloed betalen. Naar mijn beste weten doen de Turken het nog steeds zo. Eigenlijk moet een Turk in dienst, maar met vijfduizend euro koopt hij uitstel, met tienduizend afstel. Zo loont het de dienstplicht in stand te houden. Wij Nederlanders hebben die eerlijk gezegd óók niet afgeschaft. Bij ons heet het opgeschort. Na augustus 1996 werden geen nieuwe lichtingen meer opgeroepen. Zonodig kan de plicht herleven, maar niemand heeft het er nog over.

Toen we er nog wel over debatteerden, gingen er stemmen op om in Nederland de militaire dienstplicht om te vormen tot een sociale dienstplicht, zodat 'helpen' ruimer uitgelegd kon worden dan als 'doodschieten'. en ook meisjes hun aandeel zouden kunnen gaan leveren in de opbouw van de natie. Aartsvijand de Sovjet-Unie was uiteengevallen, en daar waren dames ook al lang geaccepteerd op de vrachtwagen, als ingenieur, professor of chirurg, die twee dan ook erkend slecht betaald beroepen. Bij ons kunnen op basis van vrijwilligheid  jongens en meisjes tegenwoordig als ze dan zo nodig willen het leger in. Voor deze beroepsgroep zijn de vredesmissies uitgevonden. De deelnemers houden er vaak posttraumatische stress-syndromen aan over, dat helaas wel.

Ook voor de Noren en Noorsen zie ik weinig bestrijdbare vijanden meer over. Toen we het land leerden kennen, nog vlak voor het rijk werd van de olie, maakte het indruk omdat de natuur zo oppermachtig was. Ook die hebben ze eronder gekregen. Autosnelwegen lopen nu dwars door massieve gebergten, van het landschap heb je geen enkele last meer. Maar wij genoten van de omweg langs de rand van de fjorden, of van de oversteek per pont. En dan in het midden een dubbeltje offeren: nooit zou je je geld verder kunnen wegsmijten dan die kilometer die het nodig zou hebben om de bodem te bereiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten