dinsdag 27 augustus 2013

vrouw redt


In Vlissingen gaat de SGP goede raadsverkiezingen tegemoet. Met een vrouwelijke lijsttrekker. Zes mannen hadden eerder nog vriendelijk bedankt voor de eer. Nu wordt de partij die op verzoek van het opperwezen zeker meende te weten dat vrouwen uit alle politieke functies geweerd moesten en mochten worden, op historische wijze overstag.

Natuurlijk was ze daartoe al veroordeeld door aardse opperste rechters. Maar meer dan hier of daar een raadszeteltje had ik eerlijk gezegd voorlopig nog niet verwacht voor de zusters/vrouwen/dochters van de mannenbroeders. Maar ziedaar: de wonderen zijn de wereld niet uit. Veertien stemmen tegen, 23 voor. Normen en waarden gaan dankzij deze uitslag ook door Lilian Janse met verve verdedigd worden. Daar is in Vlissingen grote behoefte aan, nu de burgervader 'bungelt' wegens al te uitbundig declareren.

De SGP loopt tegen de honderd, Lilian heeft er veertig jaar opzitten. En sinds twintig jaar, ik vind het onbegrijpelijk kort, verbreedt het wereldwijde web onze horizon. Vannacht stond de EO stil bij de komst van de "digitale stad" met oprichtster Marleen Stikker. Ook een vrouw, zeg ik er fijntjes maar even bij. Tot dan toe hadden maar een paar honderd Nederlanders toegang tot internet. Met een modem kreeg je toegang tot een magisch universum aanvankelijk in zwart-wit, dat kennis en contacten bood. Zo kort geleden nog maar zo primitief, nu kunnen we ons nauwelijks meer herinneren hoe we ons leven zónder het net  nog een beetje opfleurden.

De digitale stad was bedoeld als experiment ter omlijsting van de raadsverkiezingen van 1994, maar was zo'n doorslaand succes dat stoppen er niet meer in zat. Herinneren we ons nog dat de verbinding per vaste telefoonlijn ging, zodat de verslaafden urenlang onbereikbaar waren? Dat je je levenspartner in het echt moest vinden? De wereld mag dan afglijden, maar we gaan er wel op vooruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten