donderdag 8 augustus 2013

gaan liggen

Roken, kortsluiting en koken. De drie belangrijkste oorzaken van brand, in die volgorde. En nu is er ook al de elekrische sigaret. (Vooral omdat het betere woord elektronisch voor dit rookstaafje minder gangbaar is.)  Rookt electrisch! Daar moesten ze eens een stoeptegel voor maken...

Roken bij het koken is al gevaarlijk, maar in bed is nog riskanter. Elektrisch roken in bad lijkt het ideale recept voor kortsluiting. Zo heb je de brandweer nog eens nodig. En wat te denken van het rampscenario dat de veiligheidsregio in Zuid-Kennemerland had bedacht om eens lekker te kunnen oefenen? Je had in onze gemeente een leegstaande suikerfabriek, onder de aanvliegroutes van Schiphol. De ideale achtergrond voor een ernstig scenario.

Stofwolken van bijvoorbeeld zaagsel, ijzervijlsel of suiker kunnen exploderen, dus dat was gebeurd toen er zogenaamd een vliegtuig op de fabriek was neergestort. Van de schrik was in de ernaast gelegen Ringvaart een auto met daarin een gezinnetje te water geraakt. Een container met onbekend gas was door brokstukken lekgeslagen. Op het dak waren twee arbeiders bedwelmd geraakt. Om de belangrijkste complicaties te noemen.

Politie, brandweer, ambulances en gemeentelijk personeel was van heinde en verre opgeroepen om deze catastrofe te bestrijden. Heel zwaar werk, op een hete dag. Ooit een brandweerslang gesjouwd en daarna uitgerold in volle bepakking? In hitte en rook een ladder ermee op, het valt niet mee. Vanwege warmtestuwing werden verscheidene rampenbestrijders die dag dan ook daadwerkelijk naar het ziekenhuis afgevoerd. Verder vielen er alleen zogenaamde slachtoffers. "U bent nu dood, ga er maar naast liggen,"  kregen de moedige hulpverleners van de jury te horen toen ze net met veel moeite bovenop de gascontainer waren geklommen en zich enthousiast op de twee voor Pampus liggende arbeiders wilden storten om hen te redden. "Hadden jullie maar aan de adembescherming moeten denken. Dit is toevallig heel erg giftig gas."

Ja, dat kost punten, het was gelukkig maar een oefening. Maar wel een om nooit meer te vergeten. We waren blij dat ons eigen korps van vrijwilligers wekelijks goed geoefend had, toen bij onze buren de CV-ketel op zolder in brand vloog. Ook de burgemeester rukte uit, ze kon constateren dat de schade beperkt was gebleven.  De ketel en een rol vloerbedekking  bij de buren, wat rookschade bij ons. Niet om over naar huis te schrijven. Een blogje dan maar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten