donderdag 22 augustus 2013

vakantiepret


Vandaag beweert de toeristenbranche dat de kinderloze vakanties een hit zijn. Adult only hotels brengen mensen onder dak die geen trek hebben in kindergejoel en -gedraaf. Met beschaafde mensen lekker entre eux.

Zou het waar zijn? En wat doen ze dan met hun eigen kinderen, zo die er zijn? Op ponykamp, of naar oma en opa? Krijg je je hotel vol met alleen stellen, en wat gebeurt er als een hotelgast toch met kinderen komt aanzetten? Welke leeftijd moeten die hebben om een slaapplaats te kunnen krijgen? En honden en schuifelende oma's, dat is toch eigenlijk ook een smet op de ideale vakantie?

Weer moet ik denken aan de toeristen die zich na de tsunami niet uit het veld lieten slaan en al gauw weer op de Thaise stranden lagen te zonnen om kerst 2004 te vieren terwijl de verdronkenen nog geborgen werden. Een gruwelijke aanblik. Meer recent stonden de vakantiegangers voor het dilemma: afzien van hun reis naar de Egyptische resorts, of erop vertrouwen dat een "all inclusive" verblijf niet zou betekenen dat je er de rellen en moordpartijen gratis bij zou krijgen. Het zou toch zonde zijn als gedoe je vakantiepret zou bederven.

En nu moet de wereld zich weer afvragen of de brand in SyriĆ« ooit nog geblust kan worden of dat die maar 'gecontroleerd' moet uitwoeden, compleet met gifgasmoorden en al. Ook al zijn de angstaanjagende beelden de hele aardbol over gegaan, of ze waar zijn of propaganda, ook daar kan nog over getwist worden en dat gebeurt dan ook. "We  moeten ingrijpen maar we doen niks," daar komt het antwoord van heel niet-SyriĆ« op neer. Geen fijn vakantieland voorlopig. Misschien kunnen we er beter een "children only"-resort van maken. Een miljoen kinderen op de vlucht, de wereld moet zich schamen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten