maandag 26 augustus 2013

hoog geleerd

Een  hoogleraar goede doelen, die hebben we vanmorgen nodig om ons uit te leggen dat er goed verdiend mag worden aan de goede doelen zoals de Alpe d'Huzesdagen. Logisch, dat je die organiseert en dan je eigen bedrijfje twee ton laat opstrijken voor advieswerk. Nee, daar blijft echt niets aan de strijkstok hangen. Blijft allen toch vooral gul geven, ook al verdienen de directeuren van de goede doelen er vooral zelf goed aan.

Ook zo'n hoogleraar zal niet mopperen over zijn vermogen om geld te verdienen aan het leed van anderen, denk ik zo. Verder beschikt ons hoger onderwijs sinds vandaag over een heuse hoogleraar lobbykunde, let wel, betaald door de lobbysector. En de ellende is nog niet over. Twee tellen later horen we Mark Otto uit Zwolle namens de andere schoolbestuurders in bijzijn van de minister plechtig beloven en verklaren dat hij in het nieuwe schooljaar zijn werk als bestuurder integer zal doen.

Die lachwekkende ceremonie is noodzakelijk geworden omdat het graaien ook binnen de muren van de school gewoon is geworden. Een van de abjecte gevolgen van de schaalvergroting, helaas. Als je de leerlingen niet meer kent. heb je ter compensatie een riante lease-auto nodig om de dag nog een beetje door te komen, dat is natuurlijk wel begrijpelijk..

En dan, om deze maandag van ergerniswekkende berichten compleet te maken, maakt minister Kamp zich pleitbezorger voor de winning van schaliegas. Nog steeds moet hij laten onderzoeken of dat veilig kan, maar dat maakt niet uit: vandaag presenteert hij een eerste rapport dat hem verzekert dat dit gas ("hetzelfde als waar we al vijftig jaar ervaring mee hebben") best wel winbaar moet zijn, als we het een beetje zorgvuldig doen. Ja hallo, we moeten de steenlagen waarin het zit opgesloten met chemicaliën oplossen, minister. Daarom zien we er niks in. Slochteren verzakt ook nu al en dat probleem moet eerst maar eens opgelost worden.

Een slechte maandag dus, maar zondagavond viel ook niet mee. Zelfs Wouter Bos (de zomergast van gisteren) wist niet meer, dat hij het was die Balkenende kiezersbedrog had verweten toen die zijn schadelijke "u draait, u bent niet eerlijk"-aanval inzette die daarna in de pers zo breed werd uitgemeten. Bos erkende dat hij niet scherp gereageerd had omdat hij er op gehoopt had dat de luisteraars de hoogleraar Balkenende deze agressieve uitval kwalijk zouden nemen. Maar valsspelen is in de mode. Daar is geen zuiveringseed tegen opgewassen.

  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten