woensdag 21 augustus 2013

nieuw nieuw leren

Tien Steve Jobsscholen worden de panacee voor het Nederlandse onderwijs. Niet voor de school, niet voor het leven, nee voor Apple gaan we voortaan leren.

De Onderwijsinspectie vindt het nu nog te ver gaan het gebruik van de tablets waarmee in het ideale geval de kinderen zichzelf gaan leren, ook thuis aan te merken als rechtsgeldige onderwijstijd. De leerlingen zullen dus gewoon naar de Jobs moeten komen en daar de aan/uitknop bedienen. Nog in bijzijn van mensen met onderwijsbevoegdheid. Voorlopig zijn die nog wel nodig om een beetje toezicht te houden. Altijd maar gamen, volgens de geldende normen leer je daar niet genoeg van.

De tv laat een jonge moeder zien die blij is dat haar kinderen op de eerste Jobsschool kunnen beginnen. Ze komen  van een gewone basisschool, maar deze modernisering van het onderwijs komt als geroepen. Ze heeft er alle vertrouwen in dat kinderen leergierig genoeg zijn om zelf hun weg te vinden in alles wat er te weten valt. De schoolbibliotheken zijn te beperkt voor alles wat ze met hun computer kunnen vinden.

Daarna fietst ze, zelf gehinderd door tassen voor en achter, met haar kroost het schoolplein af, zomaar de straat op. Ze overleven het, dit is geen you tubefilmpje. Maar ik concludeer dat goede verkeerslessen geen lekenwerk zijn. Thuis krijgen de kinderen gezonde broodjes, en geldt de leefregel dat de ipads uit moeten tijdens het eten. Kost nog moeite want nu gaat er wel een extra level verloren.

Ik ben benieuwd hoe dat later zal gaan, als de puberteit zijn tol gaat eisen. Het nieuwe leren is niet echt een succes gebleken zou dat met het nieuwe nieuwe leren zoveel beter gaan? Maar het is ontegenzeggelijk waar: de samenleving is in hoog tempo aan het veranderen. Op het Mosselfeest waren 43 leden van de Zeeuwse familieclan afgekomen. Het viel op, dat de feestvreugde al niet meer kan zonder het oproepen van de Buienradar en Nu.nl en andere interessante sites. Heel wat externe sociale contacten kregen in de stillere momenten aandacht. De gamer redde het tot half elf. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten