vrijdag 9 augustus 2013

spooknota's

In het tiktijdperk - nog in de tachtiger jaren - maakte de Kamerkrant er al melding van. Dat maandblad van de Kamer van Koophandel dient niet verward te worden met de Knorriekrant, al had de Haarlemse editie wel dezelfde redactionele medewerkster.

Daarom weet ik nog zo goed, dat het bedrijfsleven in de regio Zuid-Kennemerland toen al voor het eerst gewaarschuwd werd voor het destijds nog geheel onbekende fenomeen van de spookfacturen. Dezer dagen zijn voor het eerst op grote schaal ook particulieren het slachtoffer.

"Corps Justitia" is de afzender, die gelukkig geen gymnasiale opleiding heeft genoten en dus al meteen door de mand valt. Al maakt zo'n aanhef op de onschuldige burger natuurlijk wel de nodige indruk. Wie heeft nooit nare brieven gekregen van het Justitieel Incassobureau? Vast een zus of broertje daarvan. Corps staat ogenschijnlijk netjes ingeschreven maar houdt zich onbereikbaar. Het presenteert zich als incassobureau, en eist onmiddellijke betaling op van 170 eurootjes, want anders.... 

Als er massaal gehoor wordt gegeven aan de sommatie, vaak om er maar van af te zijn, loopt de oplichter op simpele wijze binnen. Wanneer er meer argwaan is en over de nota nadere uitleg gezocht wordt, kun je bellen tot je een ons weegt. Je wordt onbeperkt in de wacht gezet. Opgenomen wordt de telefoon niet, dus dat tikt lekker door. Kassa, ook dan nog. De boef hoeft er niet eens een telefoniste voor aan te nemen. Voor mijn stukjes werd ik wel betaald. Er kwam een vrijwillig einde aan na de uitlevering van Haarlem aan de Amsterdamse Kamer. Wat houdt ons land toch onterecht van schaalvergroting.  

Ach, lazen die ondernemers al die waarschuwingen maar. Toen en nog steeds kregen zij aanbiedingen, vermomd als nota's, voor nooit te leveren reclamevermeldingen in nooit  uit te geven bedrijvengidsen. Voor je er erg in hebt, is er voor betaald. Door jezelf of een personeelslid, dat zo graag bij een bedrijf wil werken dat zijn schulden op tijd betaalt. Zelfstandige zonder personeel? Alle kans dat je echt geen tijd hebt voor alle kleine lettertjes. Je moet hard werken, aan de weg timmeren en acquireren. Reclame kan je helpen, denk je. Alleen niet in niet verschijnende gidsen. De gelukkige ZZP-er die wel tijd heeft voor Tiktijd, weet dat nu. Net als de argeloze burger. Laat je in elk geval niet bang maken. Niet betalen, wel melden. Er zijn steunpunten zat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten