vrijdag 23 augustus 2013

50 cents


Vijftig cent per week verdient de helft van de vijfjarigen per week met kind-zijn. Zakgeld! Het instituut dat ons leert verstandig met geld om te gaan, het NIBUD, vindt dat nog een jaartje te vroeg, maar heeft er ook bezwaar tegen dat tien procent van de tienjarigen nog helemaal geen eigen geld krijgt, omdat paps en mams toch wel alle kinderwensen vervullen.

Een halve euro, bij de huidige rentestanden heb je na een jaar nog niks. Had ik mijn eigen dubbeltje nu zeker zestig jaar geleden maar niet belegd in een piepklein klappertjespistooltje, ik zou nu welvarend geweest zijn. Maar in die tijd kon je de Russen nog in je straat verwachten, en dat wij op eenhoog woonden hielp niet tegen het angstbeeld dat ik had van langs het raam marcherende griezels. Je kon maar beter waaks zijn.

Zoals bekend zijn ze nooit gekomen, dus dat bewijst maar weer eens het gelijk van de oude Romeinen die zich omwille van de vrede op oorlog voorbereidden. Minister Timmermans is nu zelfs de begrotingsonderhandelingen ingegaan met de oproep het leger niet verder  aan te tasten met nog meer bezuinigingen. Dat zal Hennis fijn vinden om te horen.

Ik niet zo erg, want alle zogenaamde vredestaken die onze militairen de laatste tijd hebben uitgevoerd hebben tot weinig vrede maar heel veel posttraumatische stresssyndromen geleid, want ter plaatse viel de werkelijkheid bitter tegen. Ook voor beroeps een treurige uitkomst.

Hoe komen onze kinderen dan aan de kost? Voorlopig zit er nog een aardig zakcentje in de Wet openbaarheid bestuur (de WOB), begrijpen wij. Gemeenten die verzoeken om informatie niet tijdig afhandelen zijn boetes verschuldigd. Volgens de Volkskrant kopen ze die in sommige gevallen af. Driehonderd euro kan dan genoeg zijn om nog erger te voorkomen. Werk aan de winkel, ook voor wetgeving die dit misbruik gaat stoppen. Die graaicultuur, in zo'n land willen we toch niet wonen?  Hou de gevangenissen nog maar even open. Voor dat stelletje asociale zelfverrijkers. Exorbitant en exhibitionistisch als hun misdragingen zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten