zaterdag 10 augustus 2013

angst in de Alpen

Zwitserland racistisch?! Kom zeg, alleen omdat Oprah Winfrey geen tasje van 35.000 dollar mocht kopen om een beetje gekleed voor de dag te kunnen komen op de trouwpartij van Tina Turner? Dat is de teneur van de reacties op de site van Elsevier op dit wereldschokkende nieuws. Die arme verkoopster kon toch zeker niet weten dat er een miljardaire met kapsones tegenover haar stond?

De royaltyverslaggever van Tiktijd zou er graag bij gestaan hebben, toen dit incident zich voltrok. In een land waarin het fenomeen Oprah nog volstrekt onbekend is, want haar shows zijn daar nooit uitgezonden. Dat wordt beweerd, en klinkt plausibel. De Zwitsers zijn nogal wereldvreemd. In de Alpen hebben ze het al zwaar genoeg met de vier talen die ze er spreken, Engels is dan dus best wel een beetje moeilijk, voor Heidi en Peter.

Altijd al heel erg op hun hoede geweest voor vreemdelingen, die Zwitsers. Zo hadden vrouwen er tot voor kort niet eens stemrecht. Laat staan dat ze zomaar tasjes mochten kopen die goed combineren met een donkere huidskleur. En vandaag staat in de krant dat de 24 asielzoekers van Bremgarten, plaats in Zwitserland met 6500 inwoners, niet zonder voorafgaande tostemming van de autoriteiten naar het zwembad mogen gaan, of zich rond scholen en speelplaatsjes mogen ophouden. Ook die zullen zich niet erg welkom voelen.
Ötzi wilde een paar eeuwen geleden ook al niet blijven, hij had gelijk. En stierf in een gletsjer. Enge Zwitsers.


.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten