zondag 14 juli 2013

oorlogsleed

Weer is de oorlog vanmorgen een stukje verder afgelopen. De bom van 250 kilo - op nu.nl dan, volgens teletekst zelfs 500 kilo - die bij Westervoort in de IJssel gevonden was is veilig uit het water gehaald en tot ontploffing gebracht. Vierduizend omwonenden mochten even niet voor hun ramen staan, maar dat zullen ze op zondagmorgen om net zeven uur toch al niet zo vaak doen.

Uit voorzorg was ook alle trein-, auto- en scheepvaartverkeer stilgelegd. De avond tevoren hadden we op ons fietstochtje door de uiterwaarden ook de bergen zand nog zien liggen, die de explosie moesten gaan beteugelen. Ondertussen had die bom er niet alleen al een jaar of zeventig stilletjes gelegen, maar was hij na zijn ontdekking - tijdens een duikoefening van de brandweer - ook nog ettelijke maanden ongemoeid gelaten. Vanwege dat hoge water, waarover de Knorriekrant al eerder verslag heeft gedaan.

Al even lang na de oorlog woedt in deze regio een actuele strijd over de plek voor alweer een oorlogsmuseum. Komt het in Nijmegen, of is Arnhem eigenlijk niet een betere bestemming? De rivaliserende steden worden in elk geval verbonden door de gedenkroute die sinds kort langs de belangrijkste historische plekken leidt. Steeds minder veteranen kunnen in de meimaand nog deze kant uit komen. Maar "opdat wij niet vergeten" blijft zijn waarde houden. Wel in vrede, graag.

En over oorlog gesproken nog even dit. Onze krant ruimde een een-kolomsberichtje in voor het EK-vrouwenvoetbal, waarbij de onzen zich niet hadden laten verslaan door de favoriete Duitsen. Nul-nul. Dames kunnen dan misschien niet voetballen, maar wel beter dan de mannen. Ook verliezen met nul-een. In het softballen zijn ze wel weer Europees kampioen geworden. Lekker pûh. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten