woensdag 3 juli 2013

carrière

Ach, nee toch. Iedereen schijnt het een goed idee te vinden. Zelfs de mensen die het niet zijn geworden. Maar Knorrie niet. Knorrie ziet niets in een plaats voor de KLM in het Internationaal Olympisch Comité.

Knorrie volgt Camiel Eurlings al sinds hij de allerjongste Kamerkandidaat was. Het CDA zag wel wat in hem, de burgemeesterszoon met Limburgse wortels. Hij zou een heel grote gaan worden. Maar hij kwam net van de universiteit en moest nog wel wat rijpen. Daarom kreeg hij op de lijst van 1998 een niet-verkiesbare plaats. Camiel zorgde dat hij met voorkeurstemmen tòch al meteen in de Tweede Kamer kwam. En in het fractiebestuur. In de carrièreplanning paste daarna dat hij lijsttrekker voor Europa werd, een karwei dat hij met frisse tegenzin op zich nam. Balkenende haalde hem terug uit Brussel toen hij een minister van verkeer nodig had. (Nog steeds jong, maar niet zo jong als Pronk destijds.) Dat was een mooie springplank naar de hoogste partijtoppen, dacht het CDA. Maar de geruchten bleken waar: de KLM nam Eurlings over. Hij is er nu president-commissaris.

Politici worden er op aangesproken als ze als verkeersminister een man hebben die slapende aandelen heeft. Ik word pas ongerust als een verkeersminister zijn overstap naar het bedrijfsleven maakt met het argument dat hij toe is aan gezinsvorming en daarom uit de politiek stapt. De switch heeft niet geholpen, de relatie is stukgelopen. Eurlings zagen we alleen nog even terug op het CDA-congres in Arnhem, waarin hij zijn kaarten zette op Maxim Verhagen die Wilders wilde gedogen, en waarin Hirsch Ballin zijn partijgenoten vergeefs smeekte “Doe dit het CDA, doe dit ons land niet aan”.

Voor deze man moet de koning plaats maken omdat hij geen kroonprins meer is. De kroonprins van het CDA wilde toen puntje bij paaltje kwam Balkenende niet opvolgen. Onsportief koos hij het hazenpad, in tijden van heel grote nood. Verstand van sport brengt hij ook al niet mee, al schijnt hij zich naar het voorbeeld van Van Agt wel met wielrennen bezig te houden, in Limburg een populaire sport. Een met, zoals wij inmiddels allen weten, bijzonder kwalijke trekjes. Zoals de hele sport zo langzamerhand doordrenkt is van commercie en omkoperij. We moeten vrezen, door zijn onwaarachtige transfer en de gretigheid waarmee hij als lobbyleider Nederland met de organisatie van Olympische Spelen heeft willen opzadelen, dat de nog steeds veel te jonge Eurlings onverantwoord groot gevaar loopt in een zo erkend corrupte omgeving als die van het IOC. Blij dat we daaraan Van den Hoogeband of Krajicek nu niet hoeven bloot te stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten