dinsdag 16 juli 2013

vier dagen

De Vierdaagselopers zijn vannacht begonnen aan hun eerste dag. Een mega-evenement, waar ook Arnhem elk jaar de effecten van ondervindt. Voor velen is het dan een slaapstad, want Nijmegen viert nog luidruchtig freest als de serieuzere deelnemers al op hun ene oor willen liggen. En het is maar een klein stukje met de trein.

De eerste keer dat we in Arnhem waren en we kennis maakten met de bijverschijnselen, zaten we zelf in een hotelletje nabij het klushuis van onze kinderen. Dat kunnen we u, als u liever niet wilt lopen, ook warm aanbevelen als fysieke prestatie van de eerste categorie: glaswolisolatie aanbrengen in een zondoorstoofde woning, op de heetste dag denkbaar. Dan heb je geen Turks bad of Finse sauna meer nodig. Voor de lopers werd het een catastrofe, want de hitte eiste twee slachtoffers, er was onderweg hoe dan ook veel te weinig water geweest en de organistoren gelastten de tocht geschokt af. In ons hotel werd dat nieuws met begrip maar teleurstelling verwerkt. Na het ontbijt gingen het voetvolk noodgedwongen uiteen, met een vastberaden "tot volgend jaar!"

De regio-tv gaat ook dit jaar de thuisblijvers weer alle faits divers laten zien, met Harm Edens als vrolijke en beproefde presentator, aan wie ze daar in Hilversum nog en puntje kunnen zuigen. In de rest van het jaar tuft hij met zijn mini door de streek voor zijn programma over interessante en/of aandoenlijke regiogenoten, al wie hem maar voor de voeten komen. Het hielp ons inburgeren.
Al hadden we ook in het westen natuurlijk allang over de gladiolen gehoord, het was toch een sensatie om mee te maken hoe uitgefeeste exemplaren, bloemen én lopers, op de Arnhemse perrons na de laatste dag op vrijdagavond op de laatste verbinding naar huis stonden te wachten. Maar pas op mensen, het is weer heet vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten