woensdag 17 juli 2013

plakwerk

"Triton wint de Varsity, Hi Ha Ho!" Wat slaan zich toch veel vreemde zinnetjes in je geheugen op. Zoals deze, uit de tijd dat een naast familielid nog studeerde en roeide. Hij deed dat bij Njord, dat wel. Bier en natte pakken, dat staat me er ook nog van bij. Een halve eeuw geleden. Maar vandaag verliest Triton, en wel kunst.

Dit Triton zal schadeloos gesteld moeten worden voor de schilderijen van grootheden als Picasso, Matisse, Gauguin, Monet die het had uitgeleend aan de Rotterdamse Kunsthal die ze half oktober had laten stelen. De kunstwerken blijken in het potkacheltje van een zorgzame Roemeense moeder te zijn verbrand. Geen haan die er nog naar kraait, hoopte ze.

Die paar klodders verf die haar zoon met wat handlangers uit Rotterdam had opgehaald bleken in het illegale circuit niet verkoopbaar. Al waren ze miljoenen waard, de dieven hadden er niets aan. Toen de kraak gezet werd - nou ja, de deur stond gewoon open als ik het me goed herinner - was het de nacht na ons bezoek aan het aanpalend Boijmans van Beuningen geweest. Daar voorkwamen ze dat de gewone bezoekers zoals wij zouden aanschuiven bij de perspresentatie over de tentoonstelling die de dag erna toegankelijk zou zijn, "De weg naar Van Eyck". Dieper kon onze journalistenziel niet worden gekrenkt, natuurlijk.

Buiten kregen we nog wel iets van Van Eyck mee. De man die we bij onze aankomst bezig hadden gezien met het plakken van stickers op straattegels, was toen we weer naar buiten kwamen een heel eind verderop in de winkelstraat nog steeds bezig. De "weg" naar Van Eyck wijzend, letterlijk. "Mag dat wel van de Arbo?" vroegen wij. "Het is vrijdagavond en allang vijf uur geweest hoor, tijd voor een biertje," zeiden we tegen hem. "Ik heb helemaal geen CAO, ik ben ZZP-er. En de overkant moet ook nog," lichtte hij ons voor. Hij was dus nog lang niet klaar. Alles voor de kunst. Eerlijk werk. Maar de Roemenen zullen moeten brommen.

En alsof ze niets geleerd hebben zijn vannacht de Belgen bestolen van werken van onder meer Ensor, Breughel jr. en Van Dongen. Ook niks waard, zij het dik een miljoen. Maar toch ook weer heuglijk kunstnieuws: Boijmans maakt bekend dat ze hun duurste aankoop sinds decennia hebben gedaan. Een drieluik van een tijdgenoot van Van Eyck. De aankoopprijs wordt geheim gehouden, de meester is anoniem. Om rovers niet op een idee te brengen, dunkt ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten