woensdag 1 mei 2013

gluren

"Dat geslenter!" Heerlijk zonnetje, het Sonsbeekpark vol met lanterfanters. Toch zijn er nog mensen die haast hebben. Waarheen?

Werkelijk overal wordt bier gehesen of wijn gedronken in een sfeer van vrolijkheid. Dit is de stad die ongeveer als eerste in het land wordt bewaakt met drones. Nachtelijk cameratoezicht per onbemand vliegtuigje. In het Veluwse Haagje is dat toch een niet door de criminaliteitscijfers verklaarbaar opsporingsmiddel. Het schijnt een korte proef geweest te zijn.

Welke boeven huizen hier onder ons? Al bijna dertig jaar hebben we bekers in huis met de kalender van 1984 erop. Het "big brother is watching you" jaar. Die tijd zou je toch nooit zelf willen beleven, dachten we nog voor het zover was. Het boek van Orwell over de totalitaire staat die alles van je wist en je tot in eigen huis observeerde, is allang ingehaald door de werkelijkheid. Een wettig fundament voor de vliegtuigjes die boven je tuin en voor je slaapkamerraam kunnen zweven is er nog niet. Wel zijn ze al binnen bereik van elke particulier die in de speelgoedwinkel een paar honderd euro wil besteden.

Onbegrensde gluurmogelijkheden. Met weemoed denkt ik terug aan de verrekijker waarmee ik op de tv aan de overkant van onze gracht de eerste dag van "Open het Dorp" kon volgen, de legendarische inzamelingsactie voor zelfstandig wonen van gehandicapten. Het dorp dat ervan gebouwd kon worden is hier niet ver vandaan. Op de tweede dag in novmber 1962 hadden we ons eigen tv-toestel in huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten