dinsdag 30 april 2013

gejuich

Straks gaan de deelnemers aan het kroningsfeestje onder Scheveningse visnetten door.
Zonder mijn voorouders zou dat niet nodig zijn geweest.

Volgens overlevering was het mede te danken aan de rechtstreekse inspanning van een heuse bloedverwant van ons, dat de eerste koning twee eeuwen geleden aan wal gesleurd is na zijn overtocht uit Engeland. Uit erkentelijkheid daarvoor worden bij traditie visnetten gedrapeerd onder de overkapping tussen paleis en kerk.

Ook mijn oma van die kant was gastvrij, als er buitenlandse gasten voor het badseizoen voor de deur stonden. Het tienkoppig gezin trok zich terug in het achterhuis, de mooiste kamers werden verhuurd. Mijn opa wisselde van kerk, toen hij werd gekapitteld omdat hij zijn twee jongste dochters van school had laten spijbelen om naar koningin Wilhelmina te kunnen zwaaien. Zwaaien naar de koningin, dat deed je niet. Nu horen we heel het volk juichen omdat de kleindochter terugtreedt.

Ondank is 's werelds loon. Er kon nog net een luimig "Bea, bedankt" van af bij het uitzwaaien. De verslaggevers zijn ook slecht op dreef. Zij hebben het nu over Commissarissen der Koning. Nou ja, even geduld en dan kan met Amalia alles weer in orde komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten