vrijdag 24 mei 2013

carry on

"Keep calm, and carry on." De Britten zeiden dat tegen elkaar toen de Duitsers hun raketten op hen afvuurden. Maar deze keer wordt het lastiger om de zelfbeheersing te bewaren. De vijand van wie ze nu last hebben, komt van binnenuit.

Een jonge vader van 25 verloor het leven door de moordlust die in twee in Engeland geboren moslims is aangewakkerd. Vermoord met kapmes omdat hij in het leger zat. Een griezelige vorm van terrorisme, die wij op Van Gogh hebben zien toepassen, ook door een geradicaliseerde stadsgenoot. De Engelse inlichtingendienst had de daders wel op zijn lijst, maar zag hen tot dan toe niet als gevaarlijk. Uit voorzorg zijn vergelijkbare types nu in bewaring genomen. Een verdachte is bij zijn verhoor alvast maar doodgeschoten toen hij in razernij ontstak.

In oktober was de politie, dat maakten we toen zelf mee, wel degelijk een keertje de spreekwoordelijke kalmte kwijt. We wilden van Trafalgar Square naar de Theems, maar de weg bleek gebarricadeerd. Geen auto, geen voetganger mocht erlangs. In ons eigen belang, legde een opgewonden agent uit. "Dit wil je je kinderen echt niet aandoen." Met paarden, motoren, overvalwagens, een ladderwagen en de brandweer en nogal wat manschappen maakten ze dat ook volstrekt onmogelijk.
Londen bleek te zijn lamgelegd door een zonderling, die bloot bovenop een zuil in de middenberm was geklommen. Ook een manier van aandacht vragen. Voor welke zaak werd jammer genoeg niet duidelijk. Een gevalletje Keep warm, and carry on, vonden we het. We zijn maar omgelopen, naar Tate Britain. Beschaving, daar houden we van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten