maandag 20 mei 2013

oplossing

Vier uur per maand toch nog een beetje tijd besteden aan je moeder of, zeldzamer - want ze sterven doorgaans wat eerder - je vader. Het is een experiment uit de verzorgingsindustrie. Een geslaagde proef, liet Brandpunt gisteravond zien. Maar ook een eerste stapje op de weg naar herstel van de letterlijke thuis-zorg.

Het is net als met kinderen of de goudvis. Als je dan zo nodig ouders wilt hebben, dan moet je er ook zelf maar voor zorgen. Met een beetje goede wil hou je ze dan nog best lang in leven. Anders wordt het allemaal veel te duur voor de samenleving.

De instelling die de Brandpuntcamera's toeliet had geen kwade bedoelingen. Die ziet het inschakelen van de kinderen als winst voor het welbevinden van de bewoners. Goedkoper wordt het er niet van. Meedoen hoeft ook alleen op basis van vrijwilligheid. Maar in de rapportage werd besproken dat het eindbeeld van de beleidsmakers in Den Haag is kinderen uiteindeijk radicaal te verplichten de zorg voor hun ouders helemaal terug te nemen. Oma in de schommelstoel of op het kamertje boven, wie bekommert zich om haar? De heilzaamheid van sociale netwerken zal beperkt zijn en ophouden bij de familiekring, voorspelde de deskundige. Zijzelf zal in elk geval .niet gewassen willen worden door de buurman.

Onverkwikkelijke misstanden dreigen weer. Ik denk bijvoorbeeld aan de moeder die ons vertelde dat ze haar zoon voor zijn verjaardag een konijn had gegund, op voorwaarde dat hij het zelf zou verzorgen. Dat beloofde hij en zij hield hem eraan. Het beest verhongerde, en dat leek haar een afdoende les. Zij zal straks zelf door deze zoon verzorgd moeten worden, ik verheug me er nu al op hoe ze met gelijke munt betaald gaat worden.

Maar er zullen heus wel ouderen zijn met kinderen die dichtbij genoeg wonen en wel bereid zijn voor hen te zorgen. Boris Dittrich geeft alvast het goede voorbeeld, hoor ik net. Zijn ouders zijn nu de negentig voorbij. Dus hij komt dichter bij zijn vader en moeder wonen. Hij verkast met zijn man van New York naar Berlijn.

Gelukkig zijn er betere oplossingen. Raar, dat er met geen woord over gerept wordt. Zou de overheid er zo langzamerhand niet beter aan doen de Drion-pil ruimhartig en gratis te verstrekken bij het bereiken van het tachtigste levensjaar? Dat is pas goedkoop en verlost iedereen van een probleem.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten