donderdag 9 mei 2013

gekist

Haags vuur heet de rubriek bij Pauw en Witteman waarin jonge Kamerleden zich met hun idealen mogen voorstellen. Gisteren moesten we horen hoe een dochter uit het CDA-geslacht der Bruins Slotten na in Uruzgan als pelotonscommandant  op heuse kisten en met heuse kerels niet op bermbommen te hebben gelopen, besloot een politieke carrière te beginnen omdat de PvdA de stekker uit de missie had getrokken.

Ironisch was dat daaraan voorafgaand verhit was gesproken over het beginsel van 'afspraak is afspraak',  over de strafbaarstelling van illegalen en dat de PvdA daarover nu intern overeenstemming probeert te bereiken om zo het regeerakkoord niet te hoeven openbreken. Viceminister Asscher, ook PvdA, was daarvoor in de studio en hem werd nog gevraagd te reageren op Bruins Slot, maar hij liet zich niet uitdagen 'de discussie tussen Bos en Balkenende' van toen nog eens op te halen.

Had het stoere CDA-meisje maar niet in Uruzgan gezeten, dan had ze misschien geweten dat juist besloten was de missie - die al eens verlengd was - definitief te stoppen, toen het CDA (Verhagen!) alsnog en om de Amerikanen te vriend te houden ging proberen daar onderuit te komen. De PvdA liet zich niet vermurwen. Afspraak is afspraak. Groen Links knoopte zich op door de vondst van de politiemissie, weet u nog?

En nog een voetnoot bij de geschiedenis: het beeld van de PvdA die draait is opgeroepen door Balkenende (hem ingefluisterd door zijn spindokter Jack de Vries). Het gebeurde in het eerste radiodebat voor de verkiezingen. Hij ging niet in op Bos, die juist hem net had gevraagd waarom het CDA verkiezingsbeloften ging breken zonder dat de kiezers te vertellen. Kortom u draait, meneer Balkenende.

Balkenende ging in de tegenaanval en beantwoordde de vraag niet. De media, lui, beloonden dat. Toch ben ik blij dat de PvdA nog zoveel invloed heeft, dat zij het CDA opzadelt met deze nieuwe politica. Is er tenminste een militair minder. Laat je niet kisten, meid.

Daarna kwam het programma "De Kist" op het scherm. Met de dochter van Herman van Veen, die sprak over hartsvriendin Guusje Nederhorst, veel te jong overleden. Dezelfde naam was bij pijnlijke vergissing ook al gevallen bij de inhuldiging van de nieuwe koning. Maar toen zagen we Guusje ter Horst in beeld, oud-minister, oud-burgemeester van Nijmegen, ik zou bijna zeggen: óók PvdA. Astrid wordt nu pas gecorrigeerd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten