vrijdag 10 mei 2013

schone lucht

Wat fijn voor ons dat we het nog nooit nodig gevonden hebben te vliegen. En wat zielig voor die vliegeniers, dat ze last krijgen van hun hersenen doordat ze in hun cockpit oliedampen binnenkrijgen. Zembla had er zondagavond een uitzending over, die te denken gaf.

Natuurlijk is het nog zieliger dat de KLM er niet over bleek te willen praten. Slechte publiciteit zou de reizigers er namelijk van kunnen weerhouden aan boord te gaan. Zembla vertelde dat het gif zich stapelt. Minder vliegen is dus altijd beter. En de verdiensten vallen al zo tegen. Dan moet je je imago beschermen. De eerste reactie is voorspelbaar: er is geen nader onderzoek nodig. Er is niks aan de hand. (Vliegtuigmaatschappij Arkefly erkent het probleem wel.) 

Het doet me denken aan het telefoontje dat de stadsredactie van Hoogovens kon verwachten, als bij een foto van de staalgigant in het onderschrift melding was gemaakt van milieuverontreiniging door de vuilgekleurde pluimen uit hun schoorstenen. "Het is waterdamp, hoor," was de verontwaardigde reactie. Of aan de geruststellingen na hevige chemiebranden: er is tot ieders opluchting alweer geen gevaar voor de volksgezondheid gemeten.

En dan had je de stank van grondverwerker annex composteerbedrijf Rutte, meer dan mijlenver in de omtrek een kwelling. Op het raadhuis kon je niet klagen: dat lag zelf in de stankzone van de suikerfabriek. "Het is campagnetijd. In december zijn de bieten verwerkt." Hoe dan ook, mensen: nu we niet meer onder de rook van Schiphol wonen, blijven de witte tuinstoelen prettig wit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten