dinsdag 10 september 2013

vuur in het bos

"Auf der Heide blühen die letzten Rosen!" Mits met veel pathos en grote uithalen gezongen, is dit prachtlied een beproefd middel als ik me weer eens wil uitleven als Bianca Castafiore. Gelukkig ken ik er maar één regel van, en er is hoogstens één luisteraar die er mee lastig gevallen wordt.

Maar laatste rozen zijn we niet tegengekomen toen ik zondag voor straf écht over de hei moest lopen. Daarvoor leent de nabijgelegen Posbank zich uitstekend, al ben je dan niet alleen zodra het zondag en zonnig is. Zo viel er voor mij behalve van paars en het eerste bruin ook te genieten van heel veel honden. En heus niet allemaal aangelijnd, hoewel dat het voorschrift is als je de klaphekjes voorbij bent.

Dan betreed je het domein van "het vee", zoals Natuurmonumenten op zijn bordjes heeft gezet. Het "vee" horen schapen te zijn, maar eigenlijk zouden die wegbezuinigd moeten worden want hun herder is prijzig. Dan moet de politiek weer ingrijpen, en wordt gulzig gekeken naar de miljoenen die de provincie heeft overgehouden aan het energiebeheer toen dat nog een overheidsverantwoordelijkheid was. Die discussie loopt nog. "Schapen verdwijnen", "schapen gered", "schapen toch weer bedreigd", de regiokrant heeft het er druk mee.

Maar op de hei geen kudde en geen herder te bekennen. 't Is weekend, dat verklaart veel. We kuieren over de smalle paadjes - nou ja er zijn wel nog smallere weggetjes en die zouden nog beter bij de zondag passen, maar die zijn voor het vee. En "kuiteren" zou voor onze bezigheid een beter woord zijn, want de dwarse stammetjes die het afkalven van het zand moeten verhinderen vergen soms reuzenstappen, wat voor minimensjes niet meevalt. Toch bereiken we de Rhedense kant, waar het informatiecentrum staat en we een koffieplek weten die vast wel minder uitpuilt dan het restaurant boven, naast de bronzen Beatrix op de fiets die net is teruggeplaatst na ingrepen om roof te voorkomen.

En dan ontdekken we dat '"brand vannacht" oorzaak is dat het centrum helaas gesloten is. Er hangt ook een vage brandgeur. Geen koffie?!! Dat blijkt mee te vallen, restaurant en speeltuin zijn gewoon in gebruik. Pas als we daarna weer verder gaan, zien we dat het infocentrum gelukkig toch wel onbeschadigd lijkt,. Maar dat de schuur erachter, van een bloeiend bedrijf in huurfietsen, volledig is afgefikt. Het E-bikelaadpunt is eenzaam achtergebleven, maar dat zal ook geen dienst meer kunnen doen. Poging tot inbraak om dan maar niet-bronzen fietsen te stelen? Kortsluiting? De verwoesting is groot. Vuur, vuur in het bos! We horen dat minstens zeven brandweerwagens zijn ingezet, die telkens nieuw water moesten gaan tanken. De buurvrouw die even verderop woonde, sliep er ongestoord doorheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten