dinsdag 24 september 2013

gemeente jarig

Arnhem?! Dat lijkt vanuit onze vorige woonplaats, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, de andere kant van de wereld. Dat valt mee. De trein brengt ons in anderhalf uur naar station Halfweg, vlak tegenover het raadhuis. We komen het glas heffen op de 150-ste verjaardag van de gemeente, met oud-personeel en oud-bestuurders. Terwijl in de zaterdagkrant net gestaan heeft dat haar einde nabij is.


Toen de voor-voor-voor-vorige burgemeester aantrad was daar al sprake van. Hij kreeg na dik twintig jaar een opvolgster, en op de dag van haar aantreden had de krant kwistig geciteerd uit het interview met gedeputeerde De Zeeuw dat ik voor het maandblad van de Kamer van Koophandel had geschreven, en waarin hij (om de kwestie-Ruigoord op te lossen) aankondigde dat "Haarlemmerliede zijn langste tijd gehad" had. Een kop met nieuwswaarde leek me.


We zijn ondertussen al weer achttien jaar verder. Ook de burgemeester die haar opvolgde is ondertussen opgevolgd. De gemeente heeft al die tijd kranig stand gehouden en alle woelingen doorstaan. En dat met maar net vijfduizend inwoners en een bijbehorend kleine omvang van raad en ambtenarenploeg. Nu heeft ze voor het eerst studie gemaakt van de vraag waarheen de toekomst gaat leiden. Het rijk blijft immers taken over de schutting werpen met maar een deel van het bijbehorende budget. Wel met steeds nieuwe bezuinigingen.

Tegelijkertijd waait er een gure politieke wind die de mensen wijsmaakt dat minder overheid mogelijk en dringend nodig is. Gas, water, licht, reiniging, straten en plantsoenen, huurwoningen, openbaar onderwijs: het waren mooie overheidstaken die allemaal aan marktwerking zijn uitgeleverd. Er moet winst gemaakt worden en die gaan de burgers er nog bij betalen. Alleen de OZB blijft lekker laag.

Maar dat enthousiasme waarmee het trotse Haarlemmerliede kon bloeien, krijgen ze na het inslaan van nieuwe wegen nooit meer terug, welke richting straks ook wordt gevonden. Vijf partijen zijn de verkiezingen ingegaan  met zelfstandigheid in het eigen programma. Moet het nu toch een fusie worden? En welke buur komt dan in aanmerking? De eerste oud-burgemeester laat zijn kritisch geluid al horen. Als op het officiële verjaardagsfeest alleen bestuurskundige Elzinga een referaat mag houden, dan blijft hij daar liever weg om lawaai te kunnen maken in de krant. Zo kennen we hem!

Kortom, er viel gisteren heel wat te bespreken. En vandaag na te genieten, van dat mooie station met kwartiersdienst die ons in anderhalf uur weer terugbracht. Ik was nog in functie bij de eerste onderhandelingen. Zou het 800 gebruikers gaan halen? Ik ben er gerust op. In de silo's wordt gewerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten