zaterdag 21 september 2013

land in, land uit

Buitenlanders die 1,25 miljoen betalen krijgen een verblijfsvergunning. Briljant idee om Nederland uit het slop te halen.

Het is weer staatssecretaris Teeven die zo'n ideetje lanceert. Onze potige crimefighter gaat hier het begrotingstekort mee te lijf. Een heel aparte vorm van crowdfunding. Immoreel genoemd door wie dat beter aanvoelen. Die arme Syriërs zijn in ons land niet welkom, nou ja een paar. Kinderen houdt Teeven streng en onrechtvaardig weg bij ouders met een legale vluchtelingenstatus. Ja, als ze zouden betalen, dan lagen de zaken misschien anders. Want corrupt zijn we kennelijk wel.

Maar wacht even, Teeven. Denk eerst nog eens even goed na. Als je gelijk hebt lopen er op de wereld een paar honderd welgestelde vreemdelingen rond, die dolgraag in Nederland willen investeren om hier dan een jaartje te mogen verblijven. Of het mag moet eerst bekeken worden. Want Nederland moet er wat mee opschieten en de euro's mogen niet van misdaad afkomstig zijn.

Alleen al dat nagaan, is een schier onmogelijke opgave. In IJmuiden en langs het Noodzeekanaal zijn heel wat investeringen gedaan waarmee de lokale overheden goede sier maakten maar waaromheen het odium van witwaspraktijken hinderlijk hing. Wie zou niet argwanend zijn bij het lezen van al die naambordjes "Endstra" op de koopflat aan de kop van de poenige plezierjachthaven. Het volkse strand was weggekaapt door de mensen met geld. De advocaat van de onderwereld had er kennelijk heel veel voor over om voor zichzelf en zijn familie uitzicht op zee te kopen. Maar hij woonde in Amsterdam en is daar ook geliquideerd. Hij heeft er zelf nauwelijks van kunnen genieten.

Pas later is de wet Bibob gekomen, de wet bevordering integriteitsbeoordlingen bij openbare investeringen. Waarmee overheden zouden kunnen/zouden moeten onderzoeken of investeerders wel zuiver op de graat zijn. Uitvoering viel niet mee, in de praktijk. Logisch: mooie plannen die klaarliggen, een lonkende zak met geld, wie zou dan niet toehappen? Dat het gegeven paard zijn tanden niet gepoetst heeft, een kniesoor die daar op let.

Teeven wil dat we ons collectief gaan prostitueren. Met zijn trouvaille verkopen we onze ziel en zaligheid, aan de Mammon. Zou hij nooit in Londen komen? Het wemelt daar van buitenlandse rijkaards, die een enorme ontwrichting veroorzaken op de woningmarkt. De gewone burger kan er door de torenhoge prijzen niet meer terecht. De overheid treedt terug. Van de vrije markt moeten we het heil verwachten. Een broedplaats voor corruptie. En dan gaan we na een jaartje beoordelen of de ons reddende investeerder nog mag blijven. Ja, dat had je gedacht. Alle kans dat we tegen die tijd zelf het land worden uitgestuurd. Niks meer dan een stelletje armoedzaaiers. In elk geval in geestelijk opzicht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten