zondag 22 september 2013

even geduld aub

Af en toe zijn er van die berichten, waarvan het maar goed is dat we er nu pas van horen. "Kernbom VS in 1961 bijna ontploft" is er zo eentje.

The  Guardian meldt het ons nu alsnog. Een vliegtuig boven North Carolina verloor een waterstofbom, 260 keer zwaarder dan wat ze bewust op Hirosjima hadden laten vallen. Goed voor wat een krater had kunnen worden van enige tientallen vierkante kilometers.

Eigenlijk gingen er zelfs twee bommen naar beneden. Eén ervan ontplofte op een haar na. Drie beveiligingen werkten niet, eén zwakstroomschakelaartje gelukkig nog wel. Pffft!  John F. Kennedy was net drie dagen daarvoor als president beëdigd, het zou een hachelijk begin geworden zijn. 

Zulk nieuws komt niet goed uit in de Koude Oorlog die toe nog volop woedde. Maar zo zie je maar weer: als je maar geduld hebt komt de waarheid toch altijd boven. Zaterdag hebben mijn ex-partijgenoten nog eens nagekaart over de JSF. "Juist die wilde defensie natuurlijk zo graag, om van de Amerikanen met kernwapens te mogen vliegen" luidde een van de schamper bedoelde meer kritische geluiden.

De ledenadministratie heeft me inmiddels uitgeschreven. Dat vonden ze jammer om te moeten doen. "De reden die u omschrijft is duidelijk en we hebben uw mail
dan ook doorgestuurd naar degene die het betreft, zodat zij hiervan op de hoogte
zijn en kunnen reageren." liet zij nog weten. Ik denk niet dat "degene" zich nog zal laten horen. Of moet ook hiervoor op een wachttijd van een halve eeuw gerekend worden? 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten