vrijdag 20 september 2013

blijven lachen

Dan glóórt er eindelijk een minimaal lichtpuntje - minder werklozen - en dan haasten de deskundigen zich onze hoop snel en onbarmhartig weer helemaal de grond in te boren. Schoolverlaters zijn er dit jaar gewoon eerder bij geweest om zich te melden voor een baan. Daarom lijkt het nu mee te vallen, maar dat is schijn.

Er worden ook wel weer wat meer huizen verkocht, maar de groeipercentages zijn geflatteerd omdat we van bijna niets naar net iets meer zijn opgeklommen. Over schaliegas besluiten we pas over anderhalf jaar. Kunnen we er nog even wat beter aan wennen.  De werkgelegenheid van 37 piloten is veiliggesteld, zij kunnen straks vliegen met een joint strike fighter. De Rekenkamer waarschuwt, de PvdA wringt zich in bochten, de sociaal-democratie is door Samsom opgeblazen, vindt Stemerdink. Wat een heerlijk goed slecht nieuws allemaal.

Maar de lezers van de Gelderlander worden onder al dit geweld vermoeid met de vraag of de nieuwe koning "modern koningschap" heeft getoond. Hij las immers sneller, en met minder deftige tongval dan zijn moeder. Hoera, een kans om je stem te laten horen! Zou de redactie echt verwacht hebben dat er iets anders uit hun enquête zou komen dan 'ja, dat vinden wij ontzettend modern'? Een zouteloze vraag naar de bekende weg, raar dat er nog lezers aan hebben meegedaan.

Nog erger vind ik dat de regiokrant ons onze dag laat beginnen met "Nog even dit", een bolhoedmannetje dat dagelijks rechts onderin op de voorpagina een woordspeling mag maken op een van de nieuwsitems. Zoals: (Nieuwe koning, vertrouwd geluid:) "Uitgelezen". Of (Positie trainer NEC op de tocht:) "Schopstoel." Voorspelbare humorloze kwinkslagen, tenenkrommend. galverwekkend. Daar valt in 98 procent van de gevallen niet eens een glimlach voor op te brengen. Geen goed begin van de dag, maar we lezen nog een andere krant en Trouw brengt ons daarna wel vaak weer een beetje terug in de stemming. Dankzij de oppepper van Anton Dingeman met zijn commentaar in stripvorm op de absurditeiten van het dagelijks leven. Wij zijn grote fans.

Zo houden we het vol, ook als het nieuws zoals over de jeugdwerkloosheid even tegenzit, of juist meevalt, en geen krant ons meer kan uitleggen hoe we als hardlezende Nederlanders al die tegenstrijdige economische en politieke berichten dienen te duiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten