dinsdag 17 september 2013

niemand rijk

Koning Willems debuut als voordrachtskunstenaar staat voor vandaag op het programma. Hij rijdt straks in de Gouden Koets naar de Ridderzaal en leest dan voor wat Rutte in het komende parlementaire jaar voor ons in petto heeft. Geen gezeik niemand rijk, even samengevat in goed Haags.

Daar weet ik als geboren Haagse het fène van. Wonen in de Hofstad was een voorrecht, daar zat ook de regering, daar waren alle ministeries dus wat nou, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht? Er was maar één belangrijke stad, waar ook nog het Vredespaleis was verrezen. Onze lagere school in de binnenstad werd geronseld om te komen vlaggetjeswapperen op Koninginnedag, dat ook nog.

Er kwam pas meer afstand na onze verhuizing van de bovenetage bij het Prins Hendrikplein naar de nieuwbouwflat met tuin aan toen nog de rand van de stad. De kade hield op voor onze deur, glasaaltjes meldden zich bij het strandje aan het uiteinde en lieten zich makkelijk opscheppen met het netje waar je ook de watervlooien voor je aquariumvis ving. Uit de slootjes kikkerdril meebrengen voor in de klas, instructief. Met een hengeltje van anderhalve gulden deed ik viservaring op, en op basis daarvan besloot ik dat vissen opgevist worden helemaal niet prettig vinden. Ook als ze door koudbloedigheid  geen last zouden hebben van pijn - de gebruikelijke vergoelijking in visserslatijn - angst ervaren ze wel degelijk.

De jongen die in de ijskoude winter van 1963 van de kade in de plomp viel was vast ook bang, maar kon nog net op tijd uit het water gevist worden. Met zijn totaal verkrampte lijf kon hij niks meer, dat aangrijpende beeld zie ik nog wel eens voor me. Als er ijs lag was dwars oversteken naar school natuurlijk heel  wat verleidelijker dan het hele stuk omlopen. Maar ik was opgelucht als het ijs weer zonder ongelukken was weggedooid.

De nieuwe koning is na zijn volbrachte Elfstedentocht niet met zijn ouders door het ijs van de Bonkevaart gezakt. De watermanager staat nu zelf op het toneel van de geschiedenis, verwoordt hij. Zou hij wat te zeggen krijgen? Volgend jaar verwachten we hem bij ons in Arnhem. Dan is de Slag zeventig jaar geschiedenis.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten