dinsdag 3 september 2013

visionair


Een kortwerkend geheugen, het euvel van deze tijd. Ik kwam nog wat oude weekbladen tegen. "Oud" is dan: van vóór de verkiezingen van 2012. Tweeduizendtwaalf, ja.

We herinneren het ons nu al nauwelijks meer. Gepreludeerd werd in de weken daarvoor op de bijna onontkoombaarheid dat Emile Roemer met zijn SP de grootste partij zou gaan worden. CDA en PvdA zouden genadebrood gaan eten. Vóór de uitslag er was, leek niets er op te wijzen dat uiteindelijk Samsom en Rutte tot elkaar veroordeeld zouden zijn.

Dit weekeinde heeft Maurice de Hond de achterban van de PvdA op een historisch lage 12 zetels gepeild, de coalitie staat op 32.. Scheidingen worden Samsom kennelijk niet in dank afgenomen. Niet zijn eigen - had hij zijn gezin maar niet in zijn campagnefilmpje moeten misbruiken. En niet die van nu al twee vrouwen die de fractie hebben verlaten omdat ze politiek gezien teleurgesteld zijn. De man die de verkiezingen met een sensationele inhaalrace op zijn naam schreef, omdat hij de debatten op superieure wijze was doorgekomen, wordt nu verweten een alleenheerser te zijn die geen tegenspraak duldt. Notuleren op band schijnt ook al een doodzonde te zijn.

Ook Rutte heeft het vandaag moeilijk, en die heeft geen eens een vrouw. Het lijkt me al geen pretje om daardoor met Jort Kelder op vakantie te moeten. (Die is daar trouwens heel grijs van geworden, zag ik zondag.) Maar de gezamenlijke media sabelen onze opgewekte premier krachtdadig neer, omdat hij zelfs gisteravond nog steeds geen begin van een "visie" heeft gepresenteerd. Terwijl ze hem daarvoor toch nog een soort allerlaatste kans hadden gegeven in de eerst door hen breed gehypte Schoo-lezing voor het liberale volkje. Ja, zolang de troonrede nog niet is uitgesproken valt er ook weinig ander nieuws uit politiek Den Haag te melden.

Het was een verkiezingstoespraak, mopperen de commentatoren. Mooie idealen, waarmee niemand het oneens kan zijn. Maar de visie dat we geen visie nodig hebben, daar kan Nederland niet mee leven. We zullen maar eens afwachten hoe dat nu weer afloopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten