maandag 16 september 2013

goed werk

Oma zit er op deze zondagavond al klaar voor: straks begint de "Reunie", het tv-programma van Rob Kamphues. De aflevering van vanavond gaat over een klas van het Goese Lyceum.

Opa, hier al eerder beschreven als klein mannetje met groot gezag, was er leraar Duits en  toen de havoklas van 1980 er eindexamen deed was hij een van de conrectoren. Collega De Jong herkennen wij in de ietwat frivolere man die de groep, op werkweek in Amsterdam  opjutte vooral ook de Wallen maar eens in te gaan. Maar het zou heel goed opa kunnen zijn geweest die de zwaar dyslectische leerling die dreigde te stranden de uitweg had gewezen naar het staatsexamen.

Ook bijzonder, de klasgenoot met het locked-in syndroom. Totaal verlamd na een ongeval. Communiceren kan hij alleen nog met oogbewegingen. Maar hij was musicus en componeerde. En hij geeft het leven een negen. Het is maar goed dat zijn familie doorhad dat hij nog niet helemaal dood was, toen de dokters aan hem al een prachtige donor meenden te hebben.

En het Goese Lyceum, openbaar en dus altijd in gezonde concurrentie met het Christelijk, kan op zijn naam schrijven dat uit deze klas een stevige drugsgebruiker tot bekering kwam en nu met zijn vrouw een kliniekje in Afrika leidt. En verder leverde deze havoklas een  glaskunstenaar van internationale faam, en een IT-er die besloot tot een carrièreswitch na het verbouwen van zijn huis. Met hout werken vond hij eigenlijk heel wat prettiger dan naar beeldschermen te moeten blijven staren. Nu zit hij in de meubels en houdt de kunst van het politoeren in leven. En het beste nieuws: de helft van de klas lust nog altijd bolussen, als het even kan toch zeker een per week.

De leerlingen zijn kortom behoorlijk goed terecht gekomen. Opa mag eer hebben van zijn werk. Jammer dat hij er al vijf jaar niet meer is. Maar zijn vrouw heeft het gezien, en zal er over napraten. .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten