dinsdag 16 april 2013

wortels in Amsterdam

Vandaag even naar de Nachtwacht wezen kijken. Na tien jaar is de verbouwing achter de rug. Voor vriend Wim heeft dat net even te lang geduurd, Bij onze afspraak kon alleen zijn weduwe mee op pad.
Zij zal met nog zo wat Amsterdammers nog tot half mei moeten omrijden want dan pas gaat de fietstunnel weer open. Niet te geloven dat ze daar zo lang zoveel ruzie over hebben weten te maken.

We waren laat genoeg om het museum heel gemakkelijk binnen te kunnen komen. Ook binnen was er een open sfeer. Hele generaties knorrige suppoosten zijn vervangen door een jonge garde van bijklussende studenten, die ingeprent hadden gekregen dat ze het publiek laagdrempelig en op zijn allerhartelijkst moesten bejegenen. 

Ja, hier durven we onze buitenlandse gasten wel weer mee naar toe te nemen. Gratis is het ook zelfs al gedeeltelijk. Wie nog geen twintig is mag, en moet natuurlijk, zomaar naar binnen om de Nachtwacht met eigen ogen te komen bezien. Wij vielen door de mand, maar onze ING-kaarten waren goed voor korting. En dan zolang blijven, dat je het alleenzicht hebt op de topstukken, totdat ook die laatste bezoeker naar buiten wordt gedirigeerd. Een topbelevenis.

Buiten kleurt de stad alvast voorzichtig oranje, het k(ro)ningsfeest is over twee weken.      
In de buurt van de Stopera zien we in de entree van een flat twee tjokvolle  grote plastic zakken staan, gevuld met wortels. Een geheim actiemiddel, snappen we meteen: hiermee zullen straks alle paarden worden weggelokt van de balkonscene.

Ons station van thuiskomst blijkt in onze afwezigheid ook te zijn versierd, met de letterspelige leus: van B naar A. Van Beter naar  Anders?? Naar Armer? Ik kon er maar niet opkomen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten