donderdag 18 april 2013

lintenknipper

O, wat zijn de commentatoren blij dat de aanstaande koning in het interview met openbare en commerciële omroepen het "enig juiste antwoord" heeft gegeven. Daarmee bedoelen ze dat het toekomstige staatshoofd zich lijkt neer te leggen bij een toekomst als lintenknipper.

Onze watermanager annex ex-IOC sportbevorderaar zou wel wat kunnen, maar mag dat niet van de politiek. We willen, schijnt de opinie te zijn, een ceremoniële (commerciële, had ik toch bijna getikt) monarch. Een landschapjes schilderende overgrootmoeder, een vader die klachten van depressieve aard overhield aan het verbod om zich in de ontwikkelingshulp verdienstelijk te maken, een opa die zijn uniform moest inleveren toen hij het handelen in vliegtuigen te ver dreef, een moeder die steeds meer taakjes moest inleveren: Nederland gelooft in het uit de wind houden van de bestbetaalde medewerkers van de staat. Lintjesknippen en uitdelen, de anderen doen het werk wel. Dat is niet inhumaan, dat is democratisch.

Onzin natuurlijk We nemen onszelf niet serieus. Als we een koning zouden krijgen die ons niet bevalt, zetten we hem heus wel snel af. De politiek mag dan over de koning denken te gaan, wij gaan over de poitiek hoor, zo zit het. We hebben nu met 4,5 mijoen landgenoten zitten kijken. Hebben al die mensen nu zoveel  vertrouwen in hun politici? Daar is het gemor toch veel te hoorbaar voor.

En nog wat: de aanstaande koning kan dan nu wel beloven dat hij zijn handtekening zonder morren zal zetten onder de wetsontwerpen die de politiek verzint, maar die loopt wel de kans te vroeg te juichen.  Een koning die zich verveelt, kan atijd nog aftreden, immers. Of is het een ideetje hem de crisis laten oplossen? De politiek kan het toch niet.

Maar, prins, niet zózeer de taal van het volk spreken, dat u zich bezondigt aan het ZICH beseffen. U beseft dat nu, en al die anderen hopelijk ook voortaan. Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten