donderdag 25 april 2013

blog vol primeurs

Ook het NOS-journaal heeft  "Van B naar A", de NS-campagne rond de troonswisseling, ontdekt. Dit blog had natuurlijk de primeur (zie 16 april) maar de beelden gisteravond en vanmorgen van de oranje trein waren mooi.

Oók op tv herken ik de vroegere wethouder van Haarlemmermeer, nu in de rol van burgemeester van Gouda. Hij is net een paar maanden in functie. Het gaat weer over het probleem van overlast gevende Marokkaanse jongeren. Daar hadden pers en tv al eens dramatische reportages over gemaakt, over bussen die de wijk niet meer in durfden en zo.
Later verdienden andere journalisten weer hun brood met reportages over hoe het allemaal schromelijk overdreven was geweest.

Schoenmaker en de politie leggen nu uit dat zestig van de grootste lastpakken hinderlijke aandacht zullen blijven krijgen, totdat ze het lastpakken hebben afgeleerd. De burgervader deed zijn bestuurlijke ervaring op met de overlast die Schiphol veroorzaakt, in de jaren van de discussies over de vijfde baan, die de milieubaan werd genoemd om te verbloemen dat het ging om de beoogde explosieve groei van starts en landingen. Ik moet nog vaak denken aan dat jongetje dat toen tien jaar was, dus zijn moeder moest laten inspreken. Volgens hem kon je niet meer gaan vliegen en dan toch denken dat dat beter zou zijn voor het milieu.

Jammer dat de Haagse politici zelf nooit zo helder de essentie van een kwestie vatten, en dat ze nooit naar de inspraakbijeenkomsten zijn geweest. Ik zat erbij toen ze in eigen huis zelfs niet wilden luisteren naar de gefrustreerde waarschuwingen over de manipulaties met de milieurapporten over Schiphol. Het werd verteld in de Tweede Kamer zelf, door de toetsingscommissie zelf. Schokkend genoeg pikten ook journalisten het niet meer op, murw gebeukt door de luchtvaartpropaganda. De politici snapten maar één ding. En zo is het gekomen dat Nederland gelukkig niet het Jutland van Europa is geworden. Maar deze primeur van de Knorriekrant blijft onopgemerkt, voorspel ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten