vrijdag 26 april 2013

weg ermee

Lukt het de politiek nou nooit eens om niet achter de mode aan te hollen? Schaliegas heet het nieuwe geloofsartikel. Nog veel te vroeg, lieverds daar in Den Haag. Eerst nog goed studeren. Anders krijgen jullie weer eens ergens spijt van.

"Marktwerking", zeiden jullie vroeger elkaar na. "Dat wordt het helemaal." En hup, overboord ging de PTT. Vanaf volgend jaar wordt de post niet meer op maandag bezorgd, maar wel niet door de drie of zo bedrijven die dat voor ons tegenwoordig uitvoeren. Telefonie is helemáál wildwest. Hele winkelstraten worden gedomineerd door de shops van de aanbieders. Onderlinge overnames zijn dagelijks aan de orde, het spoor ben ik bijster. Of nog een voorbeeld: "Eerlijke concurrentie", en hup daar werd de Rijkspostspaarbank geëlimineerd. Nu is er geen enkele eerlijke niet van andere aandeelhouders dan de staat afhankelijke bank meer over. Maar de bankencrisis, die is er nog steeds.

Juichend verkochten de gemeenten hun woningbezit. "Geen overheidstaak" vond iedereen in koor. De brave woningbouwcorporaties die er met de buit vandoor gingen ontwikkelden zich razendsnel tot meedogenloze huisjesmelkers en speculerende projectontwikkelaars die in marmeren kantoren bonussen gingen incasseren. Maar dat wisten jullie toch? Dat hadden jullie toch zien aankomen?

Nou ja, ik bewaar de rest van de voorbeelden maar voor latere blogs. In elk geval hoopgevend hoor, dat de corporaties nu weer eens aan hun taak als sociale verhuurders worden herinnerd. De wal keert het schip.

Maar nu zijn ze van plan steenlagen op te gaan lossen met chemische middelen die tot ernstige vervuiling kunnen leiden. Onomkeerbare rampen dreigen. Ga deze keer nu eens niet blind likkebaardend achter gasillusies aan. Het gaat meer kosten dan het oplevert. Wees deze keer bijtijds wijs. Ga voor het schoonhouden van het diepe grondwater, dat is pas landsbelang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten