zondag 14 april 2013

tekentijd

Deze dag, die extreem zonnig moet gaan worden, begint broeierig en vochtig. Voortreffelijk weer voor teken. Een mooi onderwerp voor behandeling in de Tiktijd, dat spreekt voor zich.

Wel mogen we van de natuurbeschermers als het zonnetje straks doorbreekt rustig naar buiten. Ja me dunkt, ze gaan beginnen met hun jaarlijks onderzoek waarbij iedereen die gebeten wordt zijn teek opstuurt naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne. Daar wordt bekeken waar de teken voorkomen, en hoe ziek je ervan wordt.

Dol zijn ze bij het RIVM op tekenvinders. Dankzij de mensen die vorig jaar hebben meegewerkt hebben ze enkele duizenden beestjes kunnen onderzoeken. Van de geprikte mensen wordt twee procent besmet met de Borelia-bacterie, en een-vijfde van de besmetten wordt ziek. Als je er tijdig bij bent, helpen antibiotica, meestal.

Dit jaar gaan de wetenschappers onderzoeken of preventief behandelen met antibiotica zinvol is. Dan krijg je na een beet van een teek wel, of als je pech hebt juist geen, bacteriedodend middel. Op de vraag of dat ethisch verantwoord is voor proefkonijnen van menselijke aard gingen de radiomakers vanmorgen niet in. Straks hebben we nog een partij voor de mensen nodig!

Tekenradar.nl laat iets zien over de verspreiding; bij het RIVM (rivm.nl) meer over de ziekte van Lyme en hoe na een beet te handelen, op vroegevogels.vara.nl het radio-item.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten