zaterdag 27 april 2013

jonge burger

"Uit vele onderzoeken blijkt dat mensen zich minder eenzaam wonen als ze in hun eigen huis en in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Als dat niet mogelijk is, zullen zij verzekerd blijven van verzorging in een verpleegtehuis", aldus staatssecretaris Van Rijn. Nu.nl heeft het zo opgeschreven. Even het vergrootglas op deze uitspraak.

De senioren wonen zich minder eenzaam in hun eigen huis! Wat een vondst. Ik was er al bij toen Nederland na de oorlog besloot de woningnood op te lossen door voor bejaarden collectieve opvang (zeg bejaardenhuizen) te gaan bouwen. Konden ze gezellig bij elkaar wonen en samen thee drinken en sjoelen.

Hun huizen kwamen vrij voor jonge gezinnen. Uit vele onderzoeken bleek toen natuurlijk dat humeur en gezondheid van de oudjes er juist reuze van opknapten, en dat er enorm op de kosten werd bespaard. Omdat ze er nog aanspreekbaar waren kwamen kinderen en kleinkinderen op bezoek. Een win-winsituatie zou het genoemd zijn, als die uitdrukking al had bestaan.

Toen die aanpak een te groot succes werd, moest de instroom beperkt worden. Dat was een decennium of drie geleden. Zolang mogelijk thuis werd de nieuwe visie, desnoods met alle hulp omringd. (Richtlijn was dat dat de maatschappij niet meer dan f 800 per dag mocht kosten.) Dat was toen bijna drie keer duurder dan intramurale zorg, je moest dit nieuwe beleid heus niet zien als bedoeld om te bezuinigen.

Nu gaat er dus wel bespaard worden, en drastisch ook. Alleen als er niemand anders naar je omkijkt wil Van Rijn nog voor je zorgen. Het ei van Columbus is volgens de beleidsmakers nu, de gemeenten op te zadelen met het probleem van de thuiszorg. Zonder bijpassende hoeveelheden geld. de echte verantwoordelijkheid gaat worden doorgeschoven naar de burger. Het oudje mag hopen op barmhartige vrijwilligers - familie, vrienden, buren, vreemden - die zich haar/zijn lot zullen aantrekken.

Waar dat naar toe gaat? De feiten zijn er al. In Voorburg moest de politie uitrukken op zoek naar een jongen van negen die vermist werd. Hij bleek zich te hebben ontfermd over een dementerende vrouw die haar huis niet meer kon vinden. Toen ze na een paar uur vruchteloos zoeken honger kregen moeten ze tenslotte wel bij Mc Donalds naar binnen. Daar werden ze gevonden.

Dat was allemaal natuurlijk nóóit gebeurd als het kind gewoon op de naschoolse opvang had kunnen zitten. Maar ja: ook wegbezuinigd. Nou zie je wat er van komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten