zondag 28 april 2013

rare dag

Wat een bijzondere zaterdag hebben we achter de rug.  Er was een prins jarig, maar voorlopig voor het laatst. Feest werd er gevierd, maar niet voor hem. In een paar gemeenten was het een vervroegde laatste Koninginnedag. In Leeuwarden was er ruzie.

Daar hadden de socialisten een bijzondere congresdag vol hoogoplopende emoties. Terwijl ze het gloeiend eens waren. Diederik Samsom is immers ook tegen strafbaarstelling van illegalen.

Dan is het op zich echt wel raar, dat je de eerste man van de PvdA hoort zeggen dat hij een overweldigend duidelijke congresuitspraak niet gaat uitvoeren. De leden in verwarring, Samsom  in de nesten. Toch gaat er geen kabinet vallen. (Zoals beweerd zal gaan worden.) Dankzij het congres wordt pas echt de werkelijke eenheid tussen Rutte en Samsom gesmeed, voorspelt de politieke analist van de Knorriekrant

De leden van de PvdA stonden lijnrecht tegenover Samsom, die zijn woord aan de VVD niet wilde breken. Een nobel standpunt, en handig, voor wie even met hem mee wil denken. De  VVD had immers van tevoren al gezegd dat aan het regeerakkoord niet te morrelen viel. Nu moet die waardering opbrengen voor zijn standvastigheid. Met de positie die hun contractpartner nu kiest wordt de VVD genoodzaakt hem te redden, als hij het in eigen kring te moeilijk krijgt.

Eerst wel even hopen dat Samsom overeind blijft in de eerste stormen van onbegrip uit eigen kring over die afwijzing van de congresuitspraak, waar hij het inhoudelijk zo roerend mee eens is. Maar daarna, let op: Rutte is destijds bijna afgeslacht over de zorgpremie. Ook toen moest het regeerakkoord worden opengebroken, al stonden beider handtekeningen er onder. Samsom redde toen grootmoedig zijn coalitiepartner.

Klein kunstje om dat nu te verrekenen. Zo gaat het straks gebeuren, al moet het spel nog wel even geloofwaardig verder worden uitgespeeld. De VVD zal zich nog wel even blijven verzetten, maar uiteindelijk gaan lijden onder voortschrijdend inzicht. Ook in eigen kring wordt genuanceerd gedacht. Illegalen dwingen onder te duiken, daar verzet de menselijkheid en het gezond verstand zich tegen. Zo krijgt criminele uitbuiting alle kans. Juridisch is het aanvechtbaar, praktisch is het onuitvoerbaar. Bij nader inzien zal ook de VVD dat beamen. Een weerspannige Eerste Kamer is bovendien weinig aanlokkelijk. De PVV op hun lievelingsthema aan een succesje helpen, is woest onaantrekkeijk. Er zijn straks dus ook voor de VVD genoeg redenen om van dit onderwerp af te willen. Omdat ze kunnen doen of ze Samsom redden komen ze er met een kinderkoopje van af. Mark my words. 


 

1 opmerking:

  1. Interessant! We zullen het zien. En wie weet gaan we dan ook het woord kinderkoopje vaker tegenkomen.

    BeantwoordenVerwijderen