donderdag 4 april 2013

het is Poetjien, Frans

"Ik vind het echt een afschúwelijke man." Deze keer ben ik het niet eens zelf, die deze verzuchting laat horen. Nee, het is mijn eigen partner. Hij is gelukkig geen Rus dus hij kan het ongestraft doen. De man over wie hij het heeft is de niet zachtzinnige machthebber die op 8 en 9 april  in ons land is en dan  een ontmoeting heeft met onze minister van Buitenlandse Zaken. Over mensenrechten onder andere, als het aan Frans Timmermans ligt.

Als het aan Poetin ligt gaat dat natuurlijk niet gebeuren, die heeft over mensenrechten zo zijn eigen opvattingen en heeft aan kritiek een broertje dood. Ook nogal wat dissidenten, trouwens.

Timmermans, die altijd zo aardig de klemtoon op zijn Frans op Malie zegt, weet overigens nog niet dat je geen Poetin zegt, maar Poetjien, met  de nadruk op de tweede lettergreep. Deze wijsheid hebben wij dan weer van de Russin in onze familie. Wel weten we al heel erg lang uit eigen ervaring dat Timmermans heus wel een aardig mondje Russisch spreekt. Hij imponeerde ons op het PvdA-congres in Groningen, waaraan wereldburger Gorbatschov een verrassingsbezoek kwam brengen en die ons zijn solidariteit kwam betuigen. Timmermans verzorgde een vlekkeloze simultaanvertaling. We gaven een minutenlang warm applaus.

Jammer, met de Sovjet-Unie is het na deze charismatische leider niet meer goedgekomen. Terwijl Nederland emancipeerde en de wereld voorging met het in de echt verbinden van partners van gelijk geslacht gaf Poetin het voorbeeld van machogedrag en spierballenvertoon. Met afbraak als resultaat. Hij wakkert de homohaat in zijn land om electorale redenen liever aan en bleef foute regimes steunen. Nee, voor Poetins exhibitionistische kippenborst en 's mans openlijk beleden jachtplezier brengt mijn man geen enkele waardering op. Wel voor de diplomatieke gaven van Timmermans. Go Frans, go. De partij staat achter je en roept de Nederlanders op mee te protesteren door een regenboogvlag halfstok te hangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten