maandag 22 april 2013

schoolvrij

Vroeger maakte je de reis per stoomtrein, of je stuurde Wilhelm Tell. Nu is één emailtje vanuit Zwitserland al genoeg om het hele middelbare onderwijs in nota bene Leiden lam te leggen. Stralend weer, een lekker dagje vrij want de dreigmail is serieus genomen.

Natuurlijk neem je als schoolbestuur liever geen risico's. Maar dit nieuwe middel zal voortaan vaker worden ingezet. Je bent een leerling die opziet tegen een examen, je hebt je proefwerk niet geleerd, je weekeinde was te zwaar: even achter de computer en je kunt lekker uitslapen. Natuurlijk had je veel liever die vervelende leraar en zoveel mogelijk leerlingen doodgeschoten, maar dat het niet hoeft omdat er alarm is geslagen bespaart je natuurlijk wel een hoop gedoe. Zoals het in huis halen van het wapentuig. Het meezeulen ervan achterop je fiets, onder de snelbinders. En eerst een beetje oefenen.

Wat dat betreft hebben Amerikaanse schoolkindertjes het een stuk gemakkelijker. De bloeddorst is daar in de wetgeving beschermd, wapenbezit een grondrecht. Arme Obama, die er wat aan had willen verbeteren.

Maar laat ik het ondertussen toch zorgelijk vinden dat onze schoolorganisaties zo grootschalig zijn geworden, dat tot dit soort overreacties wel moet worden overgegaan.
Inzicht in wat er in de kinderen omgaat hebben de sectormanagers niet meer. Maar de volgende studiereis naar Amerika staat gepland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten