zaterdag 20 april 2013

in de kist

De middelbare school waarop ik zat heette het Grotius-lyceum. Vernoemd naar Hugo de Groot. De school bestaat nog, maar onze waardering voor deze rechtsgeleerde van wereldfaam niet meer. Segbroek College werd een wervender naam geacht toen het lyceum met de mavo werd samengevoegd.

Slot Loevestein staat ook al op de nominatie om te worden afgeschaft. Op dat kasteel kon De Groot in gevangenschap moeilijke boeken lezen, totdat zijn vrouw bedacht dat hij zich in zijn boekenkist kon verstoppen om op die manier te ontsnappen aan zijn opsluiting. 

Eén van de kisten die ervan verdacht worden als transportmiddel te hebben gefungeerd staat nu in Amsterdam in het museum. Maar ook in Delft en op Loevestein zijn exemplaren te vinden. Zelfs in New York hebben ze er een. Aansprekend verhaal voor de geschiedenislessen aan het jonge volkje, maar daar lopen we niet warm meer voor. Nu het museum voor de Nationale Historie van de baan is kunnen we nog wel meer bezuinigen. Voor het slot gaat de subsidiekraan dus dicht, is het plan.

Verrassend was het dan ook Grotius nog wel terug te vinden in het stadsmuseum van Münster. Hij staat afgebeeld op een prominente plek op een schilderij, gewijd aan de vrede van Münster. Profeten in eigen land worden niet gewaardeerd, maar bij de buren wel. En dat terwijl hij toen al een jaar of drie dood was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten