zondag 6 oktober 2013

Zus Poes

Miezelientje de Poes. Kenners zullen weten dat zij het geesteskind was van Phiny Dick, die de vrouw was van Marten Toonder, die Tom Poes voor zijn rekening nam.

Zestig jaar geleden deden de twee poezen hun intrede in ons gezin. In boekvorm, wel te verstaan. Het boek over de meisjespoes voor de dochter, Tom was voor Ron. Zo noemden we mijn broer pas later, hij begon als Ronnie op de lagere school en kortte dat in om de middelbare school door te kunnen komen. Daarna heeft zijn naam zich ontwikkeld tot Ronald, zoals hij eerlijk gezegd ook bij de burgerlijke stand was begonnen. De aanslag op Hitler was net mislukt.

Tom Poes is in de loop der jaren uitgekristalliseerd tot een schrander karakter. Net als mijun broer. Dit zeer tot opluchting van mijn moeder, die diep gekrenkt was door de taxatie van de stokoude schooljuf, dat haar knul 'geen hoogvlieger' was. Tot opluchting van zijn moeder trad Ronald later als doctorandus toch gewoon toe tot het abonneebestand van NRC Handelsblad.

Dat heeft Tom Poes, desnoods in reprise, jarenlang een podium gegeven zodat lezers van stand zich wel een abonnement moesten getroosten om de avonturen van heer Bommel en vriend Poes op de voet te kunnen volgen. Om zijn kennis en bezit van de strips is later ook mijn echtgenoot geselecteerd en tot de familie toegelaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten