woensdag 23 oktober 2013

bosschilder

Betrapt! Dat is hem dus, de man die de lange afstandswandelaars de weg wijst door bomen op strategische punten te markeren met vandaag rode en gele verf.

Hij wordt bewaakt door een lobbes van een hond, die ter kennismaking ook nog even aan ons snuffelt en dan braaf gaat zitten wachten. Op de vraag van de schilderende vrijwilliger of we het Veluwe Zwerfpad lopen, moeten we ontkennend antwoorden. Voor het eerst komen we op deze warmste 22-ste oktoberdag aller tijden in het Rozendaalse bos, en we doen maar wat.  Het bos is prachtig, voor het publiek opengesteld door de particuliere eigenaars, de erven Zimmermann-Van Pallandt. Zijn we er net een tegen het lijf gelopen? In elk geval nam de man even de tijd om ons gastvrij wat routes uit te leggen. We kunnen langs het strooiveld, de heide, de Zwarte Bulten, of het grindpad. Blijven oriënteren op het geluid van de A50, dan komt het goed en vind je ook de ingang uiteindelijk weer terug.

Zelfs gaat hij nog even in op de techniek van het markeren: hij zet eerst het rood op de bomen tijdens de heentocht, en daarna bij het teruglopen het geel. En er daarbij goed op letten dat de tekens niet achter takken schuil gaan, anders hebben de lopers er nog niks aan. Later zien we dat het geel nogal dun is, met druipeffecten tot gevolg.
Omdat we na zonsondergang hier niet meer mogen verblijven nemen we zijn aanwijzingen ter harte, en zo komen we nog een jonge moeder met een horde kinderen tegen. De jongste daarvan is ze aan het verschonen, midden op het pad. "Ze kiezen er de gekste plekken voor uit!" verontschuldigt ze zich als we langslopen.  Wij kunnen dat slechts beamen, en denken terug aan de Maastunnelroute, en die keer in het buitenland, toen we dankzij een stortbui stromend water bij de hand hadden.

Daarna kan ze aan de slag om standjes uit te delen aan de andere kinderen, die ondertussen dikke pret hadden met het stukschoppen van een paar vliegenwammen. Wij inspecteren de pankoekenbakkers: die doen uitstekende zaken in deze herfstvakantie. Geel-zwart: Vitesse blijkt verkocht aan een Russische geldmaker. Jordania is al weer uitgespeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten