woensdag 30 oktober 2013

bevoegd


Vandaag heeft de VVD alwéér een ideetje. Was het gisteren nog het verstrekken van belastingvoordelen aan de welgestelden, vandaag vinden ze dat alleen universitair geschoolden les mogen geven op de scholen voor knappe bollen. Zoals bekend zijn dat nog steeds vooral de kinderen van de rijkelui.

De minister nuanceert dat, een Master van een Hbo-opleiding moet ook goed genoeg zijn, en om er nou meteen een verplichting van te maken.... Ze is op de radio te horen om aan ons ook nog uit te leggen dat wie voor de klas staat dat maar beter parttime kan doen, en niet zijn hele leven lang. Want het is zo heilzaam voor de kwaliteit van het onderwijs, als je daarnaast ervaring opdoet in het bedrijfsleven.

De uitwassen van de vercommercialisering zijn er, maar hebben ons de ogen kennelijk nog niet weten te openen. De wetenschap is allang niet meer waardenvrij, maar afhankelijk geworden van door bedrijven betaalde opdrachten. Wetenschappers worden ontmaskerd als charlatans, uit de duim zuigers en plagiaatplegers, dit alles om maar voldoende fondsen te kunnen binnenhalen.

De studieduur is ingekort, het regime van de studiepunten ingevoerd, schulden blijven over na de studie en drukken op de schouders van mensen die ook nog moeten zien een hypotheek en een partner te bemachtigen. Om al die ballen in de lucht te kunnen houden en dan ook nog job te hoppen - dat dwingt je er een vet betaalde baan of anders minstens een tweede werkende vrouw bij te nemen. Hoe kan je anders sparen voor je pensioen of je burn-out?

Een beetje genieten, doe het vooral als kind. Die van vijf knutselde een pop van een lange koker. "Een Ie," becommentarieerde ze. "Het is een 'Ik'-pop." En die van net vier is de juf opgevallen omdat hij de derde dimensie al toepast in zijn werkjes. Kijk, daar gaat het nou om in het leven. Om je zelf te mogen opgroeien, zo veel mogelijk heel erg onbevoegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten