donderdag 3 oktober 2013

meerkeuze val

Eert dachten we nog aan een traumaheliopter en een ernstig verkeersongeluk. Maar bij nadere beschouwing was koningin Beatrix in Sonsbeek geland. Ze kwam de nieuwbouw van het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling openen.

Het CITO staat hier in Arnhem vlak naast het station, maar de tijden waarin majesteiten nog met de trein reisden en na aankomst hun eigen fraai betegelde privaat hadden (in het station in Den Haag is dat van Wilhelmina een monument) is lang voorbij. Nu bewaakten politie, hulpverleners en stillen de plek in het park die voor de landing was uitgekozen. De ambulance stond klaar, je weet maar nooit.

Het instituut is dan ook steeds belangrijker. Ik herinner me nog dat onderzoekers onze vijfde klas op de lagere school blootstelden aan iets nieuws: multiple choice vragen over geschiedenis. Vanaf toen ging het bergafwaarts met het leren. Je hoefde alleen nog maar goed te kunnen lezen voor het kiezen van het beste antwoord.

De tests die het CITO bedenkt bepalen tegenwoordig de schoolcarrière van de leerlingen en de toekomstperpectieven van de scholen in toenemende mate. Zeker nu de resultaten per school openbaar gemaakt zijn. De uitslagen zeggen natuurlijk niets over de kwaliteit van de individuele school, en hoogstens wat over de samenstelling. Maar zo worden de uitslagen onvermijdelijk wel gebruikt door ouders die willen weten waar ze hun kind naar toe moeten sturen.

Zo worden we steeds geflipter en heeft Nederland deze zomer de examenfraude in Rotterdam over zich heen gekregen. Want wie niet slim is moet slim zijn, nietwaar?. Door diefstal kan je je cijfers nog aardig opkrikken. Tenzij je betrapt wordt. 

Ondertussen is de koningin een  prinses geworden en ook lelijk gevallen, zij het "in de huiselijke sfeer". Geen ambulance in de buurt, dit keer. "Arme Ouwe", zong Gerard Cox al eens over haar moeder die de Provotijd moest dulden. De tekstschrijver werd nog bijna voor majesteitsschennis berecht. Zou het deze keer wel mogen, een beetje meelij met onze oude vorstin?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten