zondag 20 oktober 2013

prijs

De Onvoltooid Verleden Tijd is het geschiedenisprogramma van de VPRO, zondagmorgen op Radio I. Nout Wellink die geen directeur van de Nederlandsche Bank meer is, maar gisteren door Victor Löw gespeeld werd in de eerste van drie afleveringen van "De Prooi" over de teloorgang van de ABN-Amrobank, gaat vandaag de Libris-geschiedenisprijs uitreiken. AOW-ers moeten tegenwoordig flink bijklussen.

Daar is genomineerde Jan Brokken al, die ook wel de AKO-litteratuurprijs wil winnen voor zijn boek over zijn geboorteplaats Rhoon. Over dat dorp verhaalde hij al graag in Utrecht, tijdens zijn opleiding tot journalist. En dan is Piet de Rooy te horen, de hoogleraar van wie onze dochter nog onderdelen van het vak geleerd heeft. Hij bespreekt de volgende genomineerde. Collega Beliën kan niet meer meedoen, hem kenden we via zijn vriendin. Hij stierf in september. Wel spreekt de directeur van Het Openluchtmuseum, die op zijn minst de verdienste heeft aan Arnhem verbonden te zijn..

Eindelijk dan Wellink zelf, die heel erg van geschiedenis houdt, Löw deed het leuk, vond hij, maar feliciteerde Rijkman Groenink veel te hartelijk. Helemaal niet gebruikelijk in die kringen, die twee handen op de hand van de ander. Uitbundig feliciteren doet hij straks wèl met de winnaar, belooft Wellink. En de 20.000 euro gaan naar, uit de vijf kandidaten, unaniem, bij sommige juryleden misschien wel met enige pijn in de buik, "De Boerenoorlog" van Martin Bossenbroek! Die verklaart zich te voelen als Dikkertje Dap: tsjonge tsjonge ik sta paf! Anders dan de winnaar van vorig jaar, die nog steeds een bestemming voor zijn prijs moet vinden, vreest de auteur wél een of meer I-pads te zullen gaan aanschaffen voor zijn kinderen. En hij gaat met zijn gezin op reis, om Zuid-Afrika te zien. De tweede editie van zijn boek wordt maandag opgelegd, vertelt de verheugde uitgever.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten