zaterdag 5 april 2014

puin ruimers

"Deze afvalbak wordt door bewoners geleegd." Daarnaast het logo van Arnhem, een gemeente die zó arm is dat ze vorig jaar de prullenbakken bij de bushalten moest
 weghalen.

Waar geen bak staat, daar ook geen vuil meer, dacht ze het tover-bezuinigingsmiddel ontdekt te hebben. De stratenvegers konden naar huis gestuurd worden. Scheelde weer mooi in de ophaalkosten. 

De omwonenden bij deze bushalte aan de Amsterdamsestraatweg pikten het niet. Zij beseften beter dan de gemeente, dat busreizigers hun vuilnis liever niet mee de bus in nemen. Blikjes, bekertjes, halve zakken patat  kleverige ijsverpakkingen, alles verandert als de bus in zicht komt ogenblikkelijk in zwerfvuil. Geen fraai gezicht voor de buurt, die dan ook vond dat de bus bij de bus moest blijven, zodat de mensen zelf hun vuil konden wegwerpen op een geordende manier. Anders zou het maar over straat waaien en het inzamelen lastiger en nog veel gevaarlijker maken.

Ik stel mij nu voor dat de buurt wacht tot de bak bijna vol is, waarna - bij toerbeurt mag ik hopen - die geleegd kan worden in een grijze vuilniszak, die daarna kan verdwijnen in de rolcontainers die de gemeente nog wel komt leeghalen. De totale massa restafval neemt niet af, maar de belasting hoeft niet omhoog omdat burgers vrijwilligerswerk zijn gaan doen. Wat dat scheelt, zouden ze maar eens moeten uitrekenen. Alleen zal dat dan weer duurder zijn dan de ingeboekte besparing. 

En dan wordt de gemeente straks ook nog verantwoordelijk voor de zorgverlening. Daar zijn  óók burgers voor nodig. Gauw het gemeentepersoneel maar ontslaan, dan zíjn er nog wat extra vrijwilligers beschikbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten