woensdag 23 april 2014

mitella

Alibi voor een dagje vrij reizen - zo word je geen huiszwam - was vandaag de tentoonstelling in Dordrecht gewijd aan de kunstverzameling die koning Willem II had kunnen aanleggen dankzij zijn goede relaties met de rijke Romanovs. Hij betrok ook zijn gemalin uit de tsarenfamilie.  "Anna Paulowna", zo heette zijn vrouw, hoort als eigenaardig straatnaam bij mijn Haags jeugdsentiment.

Mijn man, die veel grondger studie maakt van het verleden, kon mij inlichten over de geruchten omtrent de vermoedelijk homoseksuele geaardheid van onze toenmalige vorst. Zijn voorkeuren maakten hem chantabel en schijnen zelfs de oorzaak geweest te zijn van de grondwetswijziging van 1848 die de macht van de koning drastisch inperkte, ten gunste van die van ministers. Reden waarom zijn opvolger eigenlijk helemaal geen zin meer had om koning te worden, want inhoudelijk stelde het toch niks meer voor. 

Des te meer reden om eens lekker schilderijen te gaan verzamelen, lijkt me. "Toch wel erg de moeite waard," hoorden we onze leeftijdsgenoten opgelucht tegen elkaar zeggen. En dan te weten, dat het hier om een eenmalige en tijdelijke hereniging gaat. De verzameling was na de vroege dood van Willem II snel naar de veiling gebracht, om de toen net geleende een miljoen guldens te kunnen aflossen. Daarmee gingen de bijeengegaarde kunstschatten - Rembrandt, Da Vinci ze zaten er bij - weer huns weegs, de wijde wereld in.

De scholieren, ook hierheen gesleept door enthousiaste docenten, genoten zo te zien nog het meest van het opgezette trouwe paard van de koning en kregen er een lesje over de slag bij Waterloo bij. De prent van Willem met zijn arm in een mitella werd niet overgeslagen. "Die droeg de koning maar al te graag, ook toen het allang niet meer echt nodig was. Hij werd graag bewonderd omdat hij zo dapper had meegevochten, en nog gewond geraakt was ook." 

In de trein werden we drie keer  gecontroleerd en een keer belaagd door een reizigersonderzoekster. Geen wonder dat de NS de kaartjes duurder gaan maken. In de spits. Waarom? Om de treinen leger te maken. En of we ons afval zelf bij het uitstappen de trein nog even uit wilden dragen,want de schoonmakers staken. Om vijftig cent per uur extra. Als dat zo doorgaat moeten we nog gaan duwen ook. Ondanks ons vrij reizenbiljet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten