dinsdag 22 april 2014

huiszwam dreigt

De BBC en de Open University zijn bronnen die je serieus mag nemen. Maar mijn humeur werd er gisteravond behoorlijk door aangetast. Zij behandelden Amazon, en wat dat aanricht in ons leven. Totale ontwrichting voorspel ik u.

Eerst ging  het bedrijf nog gewoon over boeken. Prettig geprijsd. Toen bedachten ze de Kindle daarbij, hun eigen E-reader.  Dan kon je op internet boeken bestellen die je op een soort I-pad kon lezen. Fikse concurrentie voor Steve Jobs. 

ontwrichte samenleving dreigt

Geschetst werd het beeld van een onderneming, die het daarbij niet heeft gelaten. Al het verdiende geld is gestoken in nieuwe toepassingen. Allerlei andere bedrijven werden ingelijfd. Van de wieg tot het graf kan je zo langzamerhand bij Amazon terecht. En dat is de est voor onze samenleving, zoals we die kennen.

Even een paar muisklikken, en je bestelling is geplaatst. Wat het dan ook is. Je hoeft niet meer naar de winkel. Bezorging aan huis, alle gezinsleden blij. De omzet groeit in een steeds sneller en angstaanjagend tempo.

Huiselijk tafereel. Zojuist is er weer een koerier langs geweest. Een grote, volle plastic zak wordt uitgepakt en onder de rechthebbenden verdeeld. Een onduidelijke doos blijft over. "Voor wie is dit?" "Voor ons allemaal". Doordat je niet meer hoeft te shoppen is er tijd om een familiespel speken, is de suggestie die van dit beeld uitgaat. Daar wordt iedereen gelukkig van. Nee, de dochter de huizes ziet zich echt niet meer een winkel binnenstappen om te zoeken naar dingen van haar gading. Vanuit je luie stoel gaat dat veel sneller en gemakkelijker.

Je krijgt medelijden de thuisblijers en met de winkeliers die niet in dit systeem mee kunnen. Ze zullen over de kop gaan. Tegen deze mastodont kunnen zij niet op. Neem de boekwinkels: die worden leeggezogen. We zien de megahallen met de gautomatiseerde selectie van wat er aan tweedehands boeken bij Amazon binnenkomt. Ik schat dat heel Bredevoort er 

gemakkelijk in zijn geheel in verdwijnt. Transportbanden voeren de boeken die afgedankt kunnen worden bij duizenden af naar de vuilverbranding. De rest gaat in de opslag, in stellingkasten zonder eind. Alleen robots weten hier nog hun weg.

In een doorkijkje naar de toekomst zien we dat er al proeven worden genomen met vliegend transport door het inzetten van drones. De bak met wat je bestelde wordt door het vliegende gedrocht keurig bij je op de stoep neergezet, zonder dat er nog een mensenhand aan te pas komt. Aanbellen kan het apparat niet, maar kennelijk is de herrie groot genoeg om de mensen in huis ervan te doordringen dat hun pakketje is aangekomen.

Hier gaan we lui en heel erg ongelukkig van worden, dat kan gewoon niet anders. Arme, arme wij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten