maandag 21 april 2014

pa's feest

Gekke dag geweest, die Eerste Paasdag. De Paasvuren horen pas op de Tweede afgestoken te worden, voorzover ze al niet verboden zijn want  open vuur is nergens goed voor. Maar al vroeg werd groot alarm geslagen over het allergrootste vuur dat onze natuur sinds tijden geteisterd heeft. Brand op de Hoge Veluwe, onze achtertuin. 

Als tegen acht uur 's avonds het sein "brand meester" wordt gegeven, blijkt een-tiende van het terrein, dik vijfhonderd hectare, te zijn aangetast. (Bij daglicht valt de schade zelfs nog meer mee, en gaat het om maar ruim drie vierkante kilometer.) Maar dat Ajax helemaal de KNVB-beker niet won, maar vakkundig afgedroogd is door PEC Zwolle met eigenlijk nog veel meer dan  5-1, dat vond ik wel weer een echt Pa's feest.

Zielig genoeg was ik de enige hier in huis die daar van kon genieten. Mijn Haas vond de brand belangrijker. Is dan ook geen natuurmens, dan maakt zoiets teveel indruk.

Vandaag zijn het park en het museum Kröller-Müller gewoon weer open. Gisteren niet, toen moesten  de bezoekers naar buiten om de rampenbestrijders hun werk te kunnen laten doen. Uit voorzorg verdwenen driehonderd schilderijen naar een brandwerende ruimte. 

Het vuur kwam tot op anderhalve kilometer van het Mannetje Jacques, dat viel mee. De poorten van de Hoge Veluwe zijn nu weer open en ook de ramptoeristen zijn meer dan welkom, vertelt de boswachter. Zo'n tienduizend nieuwsgierigen verwacht hij. 

Of die ook oog voor kunst hebben weet ik niet, maar de twee topdagen kunnen natuurlijk ook eigenlijk helemaal niet gemist worden. De  man stelt ons zoals ik al verwachtte gerust: de natuur kan heel veel hebben. Even een paar buitjes, en over een week of wat zie je ook hier weer groen. Jammer van de amfibieën, maar de aaibare dieren hebben het wel overleefd.

Ook de natuurbrand bij Terlet herinner ik me nog wel, en die van het stuk snelweg langs de route naar ons vakantiehuisje. Afgebrande bomen zien er jarenlang nog heel spookachtig uit, maar als je die opruimt is het leed snel vergeten. Jammer dat Staatsbosbeheer zo zuinig op de centen let, en daarom terughoudendheid tot devies heeft gemaakt. Omgevallen bomen mogen tegenwoordig blijven liggen. Zo fijn voor insecten, mossen en zwammen. En één troost: de brand is niet aangstoken, weten ze nu al te vertellen. Met het vrijkomen van giftige verbrandingsstoffen zal het dan ook wel weer snor zitten, denk ik gerustgesteld.  

Maar op de radio: oom en neef Van Hoof, lyrisch over Burgers Zoo, met zijn 3500 dieren. 

Of hebben de thuisblijvers gelijk, die  gaan genieten van de llichtpaarse awine van hun bloeiende sering? 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten